Yorgancılar’dan KOBİ Bakanlığı ile banka önerisi

22 Eylül 2014

Yorgancılar’dan KOBİ Bakanlığı ile banka önerisi

 

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de KOBİ Bakanlığı ile KOBİ bankası kurulmasını önerdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantılara katılım, Yönetim Kurulu’na sunulan karar ve meslek grubuna yönelik etkinlik ile üye memnuniyeti açısından başarılı komiteleri kutlayan Yorgancılar, çalışmaların aynı duyarlılıkla devam etmesini diledi.

Üretimde verimliliğin artırılmasından kalkınma için uluslararası işbirliği altyapısının geliştirilmesine kadar 62. Hükümetin ekonomi politikalarının temelini oluşturacak 25 öncelikli dönüşüm programını EBSO Meslek Komiteleri üyeleriyle paylaşan Yorgancılar, güvenlik, ekonomi ve siyasi istikrar açısından bugün Türkiye’nin öne çıkan gündemini IŞİD terörü, barış süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu kaosu, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı, ekonomideki kırılganlıklarımız, ABD-AB Transatlantik Yatırım ve Ticaret Anlaşması (TTIP), yargı bağımsızlığı ve 2015 yılındaki genel seçimlerin oluşturduğuna dikkat çekti.

Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi gerektiğini savunan Yorgancılar, eski anlaşma ile bir yere gidilemeyeceğini söyledi. Yorgancılar, “Bu koşullarda üretim yapamayız. Her yıl üniversitelerden mezun olan 700 bin gencimize iş bulamayız” dedi.

İhracatın yüzde 59.2’sini, ithalatın yüzde 39.9’unu KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini hatırlatan Yorgancılar, “İhracatın yüzde 57’si, ithalatın ise yüzde 51.6’sı sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimciler tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye ihracatının yıl sonunda 150 milyar dolar civarında seyretmesi bekleniyor. Aslında Türkiye’nin yüzde 98’i KOBİ. Bunların desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’nin geleceği açısından esas mozaik burasıdır. Bence Türkiye’de bir KOBİ Bakanlığı ve bir KOBİ Bankası kurulmalı. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri teşvik edip onları yönlendirmeli. İnşallah bunlar önümüzdeki süreçte değerlendirilir” diye konuştu.

Yorgancılar, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan Torba Yasa’nın hukuki boyutlarıyla ilgili dosya hazırlattıklarını, sanayiciler olarak yasanın vergisel boyutunu ortaya koyacak tebliğin çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

Dünyaya açılın
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicilerin yüzde 50'sinin kur zararı yaşadığını belirttiğini söyledi. 2014 sonuna kadar özel sektörün borcunun 76 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, "Dolar 2.10 liraydı, şimdi 2.24 lira. Borcumuz yüzde 3-4 arttı. Onun için reel kur-reel faiz politikasının uygulanması gerekiyor. Nisanda açıkladığımız Ege'nin 100 büyük firma listesinde 4 firmadan birinin zarar ediyor olması işte bundan kaynaklanıyor. Döviz kredisi kullanıyorsanız kurlar artınca otomatikman zarar yazıyorsunuz" dedi.

Ender Yorgancılar, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu için 73 milyar dolarlık anapara ödemesini bir yıl içinde gerçekleştireceğini de vurguladı ve dolardaki artışın bu anlamda tehlikeli seyrettiğine işaret etti.

Sanayiciyi de uyaran Yorgancılar, "Bazı şeyleri de başkasından beklemememiz lazım. Yurtiçinde sıkışıklık var. Ödemeler hoş değil. Çekler karşılıksız çıkıyor. Yurtdışında ne yapıyoruz? Kaç kişi, yanındaki çalışanı şu an dışarıda mal satmaya çalışıyor? Bizim yurtdışında daha fazla faaliyet göstermemiz lazım. Ben Çin'e gittim. 'Bize ne satabilirsiniz' diyorlar. Dünyada alıcı var" dedi.

 

Sanayiciye döviz darbesi

Döviz kurundaki artış sanayiciye zarar yazdı. Ege Bölgesi Sanayi Odası anketine göre her iki sanayiciden biri kurdaki artış nedeniyle zarar etti. 100 Egeli sanayicinin 63'ünün ise döviz borcu var. Dövizdeki artışın sanayiciye zarar olarak döndüğünü belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, durgunluğa karşı sanayicinin yurtdışına giderek mal satması gerektiğini söyledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, 2014 yılının ikinci yarısı için yapılan Ekonomik Değerlendirme Anketi’nde elde edilen verileri, meslek komiteleri üyeleriyle paylaştı. Ankete göre, her 100 Egeli sanayicinin 63'ünün döviz borcu var. Her iki sanayiciden birinin de döviz kurundaki artıştan olumsuz olarak etkilendiği belirlendi.
EBSO tarafından yılda iki kez gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Anketi’ne göre; sanayiciler önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmak yerine modernizasyon ve kapasite artırımı yatırımlarına öncelik verecek. Sanayicilerin yüzde 47'si yılın ikinci yarısında ekonominin daha olumlu olacağına, yüzde 39'u ise ekonomik gelişmelerin daha kötüye gideceğine inanıyor. Yüzde 14'lük kesim ise tablonun aynı kalacağını düşünüyor.

Siyasi risk korkutuyor
Sanayiciler stratejilerini maliyet düşürme ve iç pazar satışlarını artırma üzerine kuruyor. Sanayicilerin yüzde 29'u maliyet düşürmeyi tercih ederken, yüzde 21'i ise iç pazardaki payını artırmaya öncelik veriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmiş olmasına rağmen sanayici önümüzdeki dönem özellikle genel seçimler nedeniyle endişe yaşıyor. Sanayicilerin yüzde 54'ü siyasi riski gelecekteki en büyük risk olarak görürken, diğer riskler arasında jeopolitik risk ve faiz ile kurlardaki değişim var. Sanayici için çözüm bekleyen ilk 3 konu ise iç piyasanın canlandırılması, faizlerin makul seviyeye inmesi ve vergi reformu.
 

Kocaoğlu’ndan İzmir’in kalkınma vizyonu

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin bütün dinamikleri ve hükümetle birlikte kente yatırım çekilmesine çalışılacağını ifade etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Kocaoğlu, hem kente ilişkin görüşlerini paylaştı hem de sanayicilerin sorularını yanıtladı. Kocaoğlu’nun konuşmasında dikkat çeken başlıklar Çin’in Xiamen kentine gerçekleştirilen geziden sonra İzmir’e yatırım çekilmesi, Özel İdare mallarının devri, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın düzenlendiği Kültürpark alanına ilişkin düzenleme, Basmane çukuru, statlar ile yeni bölgelerin planlaması oldu.

İzmirli Oda başkanları ile gerçekleştirdikleri Çin’in Xiamen kentindeki temasları hakkında özet bilgiler sunarak konuşmasına başlayan Aziz Kocaoğlu, “Çin’in İzmir’de başkonsolosluk açması, İzmir’e özel bir önem verildiğinin göstergesidir. Kentin bütün dinamikleri, merkezi Hükümetimizle birlikte umarım İzmir’e yatırım çekeriz. Orada belirli konularda girişimlerde bulunduk. Kardeş şehir ön protokolünü imzaladık. Ocak-Şubat aylarında Xiamen Belediye Başkanı buraya gelecek ve protokol imzalayacağız. Çok ince eleyip sık dokuyarak yavaş hareket ediyorlar ama karar verdikten sonra hızla ilerliyorlar” dedi.

 

İZKA Büyükşehir desteği ile yürüyor

Kalkınma Bakanlığı’nın 3 senedir İZKA’ya bir kuruş para göndermediğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Sadece sanayi, ticaret odaları ve yüzde 95 oranında Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla yürüyor. İZKA’nın 3 senedir dağıttığı paranın neredeyse tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılıyor” dedi.

Organize sanayi bölgelerine ilişkin düşüncelerini de açıklayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“50-100 kişi biraya gelelim, OSB’lerden arazi olalım, varsın boş dursun diye bir anlayış olmaz. Zaten İzmir’deki OSB’ler dolsa İzmir’in sanayi üretimi ikiye katlanacak. Bir boş alan dururken, başka bir boş alanı işgal etmenin bir anlamı yok. Bizim sanayi üretimine de, üretimde kalifiye elemana da ihtiyacımız var. Anahtar sektörlerdeki kalifiye eleman açığını gidermek üzere kurduğumuz ve 11 Ekim’de eğitime başlayacak Kent Kolej’inde ilk olarak asfalt tamiri, bordür, parke taşı, karo taşı döşeme konularında eğitim vereceğiz. Türkiye’nin en pahalı kaldırımını yaptık, işçilikte perişan olduk. İmalat sanayisinin ihtiyacı olan teknik eleman eksikliğini gidermek amacıyla Kaynak, CNC, PLC ve CAD/CAM bölümlerinde 4 ayrı kurs açılacak. İzmir Kent Koleji projesinin en önemli katkılarından birisi de, yerel düzeyde mesleki eğitim, istihdam ve sanayi kurumlarını bir araya getiren bir yapı öngörmesi.”

İEF yeniden tasarlanacak

Gaziemir’de yapımı süren yeni fuar alanının tamamlanmasının ardından İzmir Enternasyonal Fuarı’nın düzenlendiği Kültürpark’ın yeniden tasarlandığını bildiren Aziz Kocaoğlu, “Adeta senaryosunu yeniden yazdık. Fuar hollerini yıkıp altında otopark olan kongre ve sergi salonları yapmak istiyoruz. Kitap, Mücevher, Hediyelik Eşya gibi fuarları burada gerçekleştirmek istiyoruz. Genel ticari fuarlar dünyada işlevini bitirdi. Bu yıl 83’ncüsünü yaptığımız İEF’yi de iki boyutlu yapacağız. İhtisas fuarlarını, tasarım ve inovasyon fuarlarını yeni fuar alanında yapıp işin kültür ve sanat, eski panayır, şov gibi kısımlarını da Kültürpark hatta kent merkezine, Kordon’a yayarak bir şölen halinde yapmak istiyoruz” dedi.

 

Bölgelerin stratejik planları

Aziz Kocaoğlu, Çeşme Yarımadası’nın güzel bir stratejik plana sahip olduğunu ve çalışmalara start verileceğini açıkladı. Bakırçay, Menemen Ovası, Tahtalı Barajı Havzası ve Küçük Menderes’in de stratejik planını yapmaya karar verdiklerini söyleyen Kocaoğlu, katılımcı bir anlayışla yola devam edeceklerini vurguladı. Kocaoğlu, İzmir’in 40 kilometrelik kıyı tasarımının tamamlandığını, minyatür iskeleler ve seyir terasları yapılacağını bildirdi.

Yazıbaşı’nda sanayicilerin aldıkları arazilerle ilgili sorunda hatalarının olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Oranın önünü açmak doğrudur. Biz de sanayicinin tarafındayız. Tarım İl Müdürlüğü’nden defalarca tarım yapılamayacağına dair görüş istedik. Davayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne değil Tarım İl Müdürlüğü’ne açacaksınız” diye konuştu.

Özel İdare mallarının dağıtımında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “sıfır” çektiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, bu duruma tepki olarak 11 Ekim tarihinde bir yürüyüş düzenleyeceklerini belirterek, “Bu 4.5 milyon liralık mal, bu servet İzmirli’nin hakkıdır” dedi.

İlçe belediyelerinin sanayicilerden aldığı katı atık bedellerindeki dengesizliğin giderileceğini de haber veren Kocaoğlu, önümüzdeki günlerde ilçe belediye başkanları ile toplantı yapıp uygulamada bir standart sağlanacağını bildirdi. Kocaoğlu, Çiğli’deki koku konusunda problemi çözmeye çalıştıklarını söyledi.

 

Statlar için sağlıklı planlama

Kentin son dönemde en çok tartışılan konularından biri olan stat meselesine de değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti:

“Bizim ihtiyacımız olan, kentin kuzey ve güneyine 20-25 bin kişilik gerçek anlamda futbol statları yapmaktır. Bunları sadece stat olarak değil bir spor kompleksi, bir spor köyü olarak değerlendirmek istiyoruz. 2011 yılında bu noktaya gelmiştik. Örnekköy’de 80 dönüme bir spor köyü yapmayı hedefliyorduk. Bugün, bir ‘karşı kampanya’ başlatılıyor. Oysa şu anda orada stat yapmamak için hiçbir neden yok. Biz yapılacak işin kalıcı olmasını, kentin trafiğine zarar gelmemesini, orada yaşayan insanların ve kentin zarar görmemesini, onun için de sağlıklı proje ve sağlıklı planlama yapılmasını istiyoruz.”

 

6 aydır bekleyen randevu

Stat yatırımları konusunda görüşmek üzere Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Müsteşarı’ndan aylardır randevu beklediğini ancak beklediği yanıtın bir türlü gelmediğini açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu işin doğru yapılması, gençlerimizin kitle sporu yapmaları ve kalıcı bir eser bırakalım düşüncemiz var. Seçimden bu yana, Gençlik ve Spor Bakanı’ndan 6 aydır randevu talep ediyorum, alamadım. Karşıyaka ve Göztepe statlarının yerleri yanlıştır. TOKİ, ihalede ne yer belirtmiştir ne bir şey! Biz İzmirli olarak spor altyapısını güçlendirecek bu projeyi istiyoruz. Alsancak Stadı’nın da yeniden yapılmasından yanayız” diye konuştu.

 

Basmane çukurunda belediye hizmet binası

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Basmane çukurunu belediyenin almayacağını, ancak orayı satın alanların yapacakları projenin yüzde 30’nda belediye hizmet binası, 7 bin 500 metrekare de otopark yapmak zorunda olduğunu hatırlattı. Basmane çukurunun bugünkü durumundan kurtarılıp kente kazandırılması yolunda meslek odalarının dava açmamasını sağladığını, belediyenin payının kamu vicdanının yaralanması nedeniyle taraflarla uzlaşarak yüzde 11’den yüzde 30’a çıkardığını bildiren Kocaoğlu, TMSF’nin belediyenin taahhüdünü kabul ettiğini ve satış değerinde de belediyenin hissesinin hariç olduğunu ifade etti.

Sanayicilerin, ulaşımda karşılaşılan sorunlar, altyapı yatırımları, itfaiye, çevre sağlığı sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerlerine düşen görevleri yatırım planları doğrultusunda yerine getirmeye çalışacaklarını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu Dünya Belediye Başkanları Yarışması’nda Türkiye’den finale kalan tek başkan olması dolayısıyla tebrik ederken, bununla ilgili internet sitesinden destek olunabileceğini belirtti ve “Ben bir İzmirli olarak görevimi yerine getirdim” dedi.

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın