Kazaklar'ın rotası İzmir
Doğalgaz ve petrol zengini Kazaklar, Akdeniz ve Ege kıyılarındaki devasa turizm yatırımlarından sonra Çeşme'ye de yatırıma hazırlanıyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçen yıl Türkiye'ye 425 bin Kazak turistin geldiğini belirterek, "Kazak turistler için Türkiye önemli bir destinasyon. Kazak firmaların petrol ve turizmde Türkiye'deki yatırımları 700 milyon doları geçti. Artık Çeşme ile de ilgileniyorlar" dedi.
Son yıllarda petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelirlerle Türkiye'de çok büyük turizm yatırımları gerçekleştiren Kazaklar, şimdi de gözlerini İzmir’e çevirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Kazaklar'ın turizm yatırımı yapmak için Çeşme ile ilgilendiklerini açıkladı.
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ve Güney Kazakistan Eyalet Vali Vekili Saparbek Tuyakbayev’in de aralarında bulunduğu 18 kişilik Kazakistan Heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyaret çerçevesinde İzmir ile Kazakistan arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine zemin hazırlayacak “Türkiye - Kazakistan Ticaret, Yatırım ve İşbirliği İmkanları” konulu konferans gerçekleştirildi.
Kazak ve İzmirli işadamlarının ikili iş görüşmesi de yaptığı toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Kazakistan ile inşaat, turizm ve altyapı projelerinde işbirliği yapılabileceğini söyledi.
Geçen yıl Türkiye'ye 425 bin Kazak turistin geldiğini, Kazak sermayeli firmaların Ege ve Akdeniz kıyılarında önemli turizm yatırımlarına imza attığını belirten Yorgancılar, "Kazaklar artık Çeşme ile de ilgileniyor. Bunu büyük memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.
STA imzalanmalı
Türkiye ve Kazakistan'ın aynı köklerden gelen, derin bir tarihi paylaşan akraba halklar olduğunu dile getiren Yorgancılar, "Kazakistan 1991'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra tanıyan ilk ülke Türkiye. 2009'da iki devlet arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması, iki ülkenin ticaretinin gelişmesinin en önemli kanıtıdır. EBSO olarak Kazakistan ile ilişkilerimize son derece önem veriyoruz. İki ülke arasındaki 2.8 milyar dolarlık ticaret hacmi iki ülkenin potansiyelini tam yansıtmıyor. İzmir'in Kazakistan'a ihracatı 22 milyon dolar, ithalat ise 18 milyon dolar. Bu rakamlar yeterli değil. Atılması gereken bazı adımlar var. En önemlisi serbest ticaret anlaşmasının imzalanması. Bu anlaşmanın iki ülkenin ticaretini artıracağından şüphem yok. Gerek THY gerekse özel havayollarının iki ülke arasında seferlerinin bulunması son derece önemli. Kazakistan'a seyahatlerin 30 günlük süre için vizeden muaf olması da ticareti kolaylaştıracak" diye konuştu.
18 milyar dolarlık yatırım
Yorgancılar, 1993'ten bu yana Kazakistan'a doğrudan Türk yatırımlarının 2 milyar doları geçtiğini söyledi. 500 civarında Türk firmasının bu ülkede faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Yorgancılar, "Türk müteahhitlik şirketlerinin üstlendiği 400 projenin değeri 18 milyar dolar değerinde. Kazak firmaları da petrol ve turizmde yaptığı yatırımlar 700 milyon doları geçti. 150 Kazak sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Kazaklar artık Çeşme ile de ilgileniyor. Bunu büyük memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum. Kazak turistler için Türkiye önemli bir destinasyon. Geçen yıl 425 bin Kazak turist ülkemizi ziyaret etti. İnşaatta, turizmde, altyapıda yapabileceğimiz çok potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmede en büyük sorumluluk biz işadamlarının" diye konuştu.
Türkiye’ye serbest OSB
Kazakistan’ın yatırım hamlesine çıktığını duyuran Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 15-20 milyar dolara çıkması hedefinin bulunduğunu söyledi. Kazakistan’da Türkiye’nin sanayi bölgelerinin oluşturulacağını söyleyen Tüymebayev, “Sanayi Bölgelerinde Türk yatırımcıların Türkiye’deki şartlarda kendi yönetimlerini kuracaklar. Özel teşvik imkanları sağlanacak. Buna ek olarak üretilen mallar Kazak piyasası dışında, Beyaz Rusya ve Rusya gümrük birliği çerçevesinde 170 milyonluk bir pazara açılabilecekler” dedi.
Tüymebayev, iki ülkenin ekonomik ve kültürel alanlarda yakınlaşacağını belirterek, "Zamanı gelecek, ortak Türkçe'ye geçeceğiz" diye konuştu.
Alım garantili yatırımlar
Güney Kazakistan Eyaletinin yatırım imkanları ve teşvikleri hakkında bilgi veren Güney Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Saparbek Tuyakbayev de Egeli firmaları ülkesinde yatırıma davet etti. Tuyakbayev, “Kazakistan, ziraat gıda, tekstil, eczacılık, makine, inşaat malzemeleri, enerji, turizm ve lojistik alanlarını öncelikli ekonomik sektör olarak belirledi, yatırım programı konusunda köklü değişimler yapıldı. Kazakistan hükümeti yabancı yatırımlar için iade ve garanti getirdi. Özellikle ziraat makineleri ve kamyonlarda Çin malı yasaklandı. Bu nedenle Kazakistan’da yatırımı destekliyoruz. Burada kurulacak fabrikalar ile ülke içinde yıllık 2 bin kamyon ve otobüs talebi var. Kazakistan’da yatırım yapılması halinde Tarım makineleri konusunda 5 bin traktöre kadar alım garantisi veriyoruz. İlaç sektöründeki yatırımlara da 5 yıl alım garantisi veriyoruz. Yenilenebilir enerji alanında da 10 ile 20 cente kadar alım garantili yatırımları Kazakistan’a bekliyoruz. Süt ve et işleme fabrikası, yağ işleme fabrikası, meyve-sebze işleme projelerimiz var. Turizm konusunda yatırımcı da arıyoruz” bilgilerini verdi.