İzmir’e teknoloji üssü ve model fabrika geliyor
Bakan Özlü, "Dünyada yaşanan sanayi dijitalleşiyor ve biz bunun dışında kalamayız. Sanayinin dijital dönüşümünün yol haritasını, detaylı bir şekilde açıklayacağız" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir’e teknoloji üssü ve model fabrika kurulması için çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi. Bakanlar Kurulu’nda İzmir Teknoloji Üssü adıyla şirket kurulması için Bakanlar Kurulu kararı çıkardıklarını ve 150 milyon liralık kaynak ayırdıklarını söyleyen Özlü, Model Fabrika’nın da 2019 yılı içinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ortaklığında Ege Üniversitesi kampüsü içinde gerçekleştirileceğini ifade etti.
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliğiyle (EBSO) Sanayiciler Kulübü’nde gerçekleştirilen “Bilim ve Teknoloji Işığında İzmir” konulu toplantıda, İzmir Başkanlar Kurulu üyeleri ve iş insanları ile buluşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Türk ekonomisinin taşıyıcı kolonlarından biri olduğunu söyledi.
Yüzde 100 yerli teknoloji
İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü olarak görmek istediklerini anlatan Özlü, şu bilgileri verdi:
“İzmir'de 4 adet teknoloji geliştirme bölgesi kurduk. Şehirdeki teknoparklarda yer alan 400 firmada 2 bin 600 kişi istihdam ediliyor. İzmir'de 69 Ar-Ge ve 22 tasarım merkezi bulunuyor. Bunların hepsini birbiriyle entegre etmek istiyoruz. İnşallah İzmir'e bir dijital dönüşüm merkezi kuracağız. Bunun için uluslararası bir danışmanlık şirketi ile çalıştık. Bundan çıkan sonuç doğrultusunda İzmir Teknoloji Üssü adıyla bir şirket kurulması için Bakanlar Kurulu kararı aldık. Şirket için 150 milyon TL kaynak ayırdık. Bu şirketin yüzde 49’una da Bakanlık olarak biz ortak olacağız. İzmirli kurumlar ve STK’larda bu şirketin diğer ortağı olacak. İzmir’de bu projeye sahip çıkıyor. Bu proje 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. Burada küresel bir başarı hedefliyoruz. Üretilen teknolojiler taklit değil yüzde 100 yerli olacak.”
Model Fabrika 2019’da geliyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İzmir’e Model Fabrika kuracaklarını da açıklarken, “KOBİ’lerimizin verimliliği artırmak, yalın üretime geçişte teknik destek sunmak ve uygulamalı eğitim vermek için İzmir’e model fabrika kuruyoruz. Model fabrikamız, her yıl yaklaşık 40 fabrikanın verimlilik dönüşümüne katkı sağlayacak. Model fabrikayı, Bakanlığımız ile Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ortak finansmanıyla hayata geçireceğiz. Bu yıl, en geç Kasım ayında, projenin etüt çalışmalarını tamamlamış olacağız. İnşallah 2019 yılı Haziran ayında, Ege Üniversitesi Kampüsü içinde, Model Fabrika’nın açılışını yapacağız” diye konuştu.
Dijital dönüşüm
"Türkiye Sanayi Devrimi" sloganıyla sıçrama yapmak istediklerini vurgulayan Özlü, 11 bin dolar kişi başı gelirle devam edemeyeceklerini, hedefe ulaşacakları tek alanın ise bilim ve teknoloji olacağını ifade etti.
Özlü, "İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı çok az. Orta-düşük ve düşük teknolojiler ihraç edip, yüksek teknolojili ürünler ithal ediyoruz. Bu tabloyu tersine döndürmemiz gerekiyor. Dünyada yaşanan sanayi dijitalleşiyor ve biz bunun dışında kalamayız. Sanayinin dijital dönüşümünün yol haritasını çıkardık. Seçimden sonra detaylı bir şekilde açıklayacağız" ifadelerini kullandı.
İstihdamı arttırdık
İzmir’in organize sanayi bölgelerindeki istihdam sayısını 16 yılda 3 katına çıkardıklarını, 2018 yılı itibariyle İzmir’de 7 adet organize sanayi bölgesi projelerinin de devam ettiğini anlatan Özlü, 2003 yılından bugüne kadar KOSGEB'in finansman destek kredileri kapsamında yaklaşık 29 bin İzmirli işletmeye 1.3 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduklarını da bildirdi.
Yorgancılar: İzmir öncü rol oynayabilir
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sanayi 4.0’ın gündemde olduğu bir dönemde İzmir’in üniversiteleri başta olmak üzere birçok avantajı ile bu alanda öncü rol oynayabileceğini belirtti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İzmir’i bilim ve teknoloji merkezi yapma hedefi doğrultusunda üniversitelerin, Odaların ve sivil toplum kuruluşlarının hazır olduğunu dile getiren Yorgancılar, “Hedeflerimiz güzel, iyi işler yapıyoruz ancak öncelikle eğitim sistemimizi gözden geçirmemiz lazım. Ezbere dayalı ve sınıf geçmeye odaklı bir eğitimle bu işte başarılı olamayız” dedi.
Almanya’dan örnekler veren Ender Yorgancılar, dünyanın en ünlü 100 üniversitesinden biri olan Münih’teki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin içinde meslek lisesi bulunduğunu, Ar-Ge merkezine yakın olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Almanya iki dünya savası yaşamasına rağmen dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, bilim merkezi haline geldi, teknoloji transfer ediyor. Bu noktaya mesleki ve teknik eğitimin başarısıyla ulaştı. Meslek lisesi, üniversite ve Ar-Ge merkezi iç içe. Sanayi 4.0 için biz de eğitimde Alman ve Avusturya modellerini uygulamalıyız. Meslek liselerinin TOBB’a devredilerek bu eğitimin verilmesi gerektiğini anlattık. TOBB ETÜ’de 2’nci sınıftan itibaren 2 yıl eğitimle ilgili işte çalışma zorunluluğu getirdik. Öğrenciler stajdayken iş buluyor.”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sanayiye her alanda destek olduğunu ifade ederken, bu desteğin artarak devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Susam: Yarımada teknoloji üssü olsun
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, Çeşme yarımada bölgesinin yüksek teknoloji yatırımları için en uygun lokasyon olduğunu belirterek İzmirliler olarak bu bölgenin teknoloji üssü olarak belirlenmesi gerektiği söyledi. İzmir’e son dönemde nitelikli göçün arttığını ve herkesin İzmir’de yaşamayı tercih ettiğini anlatan Susam, “Yarımada Bölgesi’nin teknoloji yatırımları için öncelikli bölge olması uzun zamandır gündemde. Sizlerden bu konuda müjdeli haberler bekliyoruz. İzmir bunun için hazır. Sizi, İzmirli Bakan olarak görüyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağınızdan da eminiz” dedi.