Yorgancılar, Türk - Alman Yatırım ve İş Birliği Günü Toplantısına katıldı

03 Aralık 2024

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, EBSO ve İZTO işbirliğiyle düzenlenen Türk - Alman Yatırım ve İş Birliği Günü Toplantısına katıldı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapcıoğlu ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye - Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Ticaret Çalışma Grubu Eş Başkanı olarak, Türk iş insanlarının yaşadığı vize sıkıntısının çözümü başta olmak üzere, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi ile dijitalleşme ve yeşil enerji gibi sektörlerde ortak yürütülebilecek projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Türk-Alman ortaklığı büyük bir güç”

Türkiye - Almanya Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü yılına ve Türkiye - Almanya İşgücü Anlaşması’nın da 63’üncü yılına ulaştığını dile getiren Yorgancılar, “Bu kadim dostluğa rağmen ticari ilişkilerimizde kat etmemiz gereken yol ise çok uzun. Almanya Cumhurbaşkanının Türkiye ziyaret esnasında Cumhurbaşkanlarımız, 60 milyar Avro hedefini ortaya koydular. Bugün Almanya’nın toplam ithalat rakamından ülkemizin aldığı pay sadece yüzde 1,4. Oysa ki küresel ekonominin geldiği noktada, ticaret savaşlarının hız kazandığı, bölgesel ittifakların öne çıktığı, tedarik zincirlerinin giderek kırılganlaştığı, maliyetlerin arttığı bir süreçte bu iki partnerlik, büyük bir güç, büyük bir şanstır” dedi.

İzmir’in sunduğu avantajlar

Amerika Birleşik Devletleri’nin Seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminde korumacılık trendinin ve ticaret savaşlarının daha ciddi boyutlara ulaşacağını belirten Yorgancılar, “Bu da başta AB ekonomisi olmak üzere küresel ekonomiye olumsuz yansıyacaktır. İşte o nedenle, Türkiye güçlü üretim altyapısı, coğrafi konumu ve jeopolitik avantajları ile AB’ye ivme katacak en etkin partnerdir. Türkiye, Almanya firmaların değer zincirinde önemli bir tedarikçidir. Türkiye ve İzmir olarak, tüm avantajlarımızla küresel tedarik zincirlerinin güçlü bir parçası olmaya adayız. Türkiye’nin batıya açılan kapısı olan İzmir’de toplam 2.300 ürün üretilmekte olup, bu veri tabanına kayıtlı ürünlerin yüzde 58,6’sına denk gelmektedir. Bu ürün çeşitliliğinin yanında sektör çeşitliliği de, İzmir’de üretim kabiliyetini göstermesi açısında çok önemlidir. Diğer yandan, net ihracatçı bir şehir olup, ülke sanayisinin yüzde 8’i, ihracatının yüzde 9,3’ü İzmir’de gerçekleştiriliyor. 17 OSB’si, üç Serbest Bölgesi ve dört teknoparkı ile doğrudan yabancı sermayeli firmaların sanayide öncelikli tercih ettiği şehirdir. Alman üreticiler de, İzmir’de ilk sıradadır. İzmir’den her gün Almanya’nın 13 şehrine direkt uçuş var. İzmir, vergi bilinci en yüksek illerin başındadır. Kuruluş süreci devam eden tarıma dayalı ihtisas OSB’lerimiz ile ikiz dönüşüme uygun yatırım imkanı, uluslararası marka fuarları ile bölgenin itici gücü ve Türkiye’nin modern yüzüdür. FDI Intelligence tarafından yayınlanan ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ araştırmasında İzmir; Doğrudan Yabancı Yatırımlar Stratejisi kategorisinde Avrupa’nın ilk 10 büyük şehri arasındadır” diye konuştu.

“Vize konusu, önceliğimiz”

Almanya’nın Türkiye’deki en önemli yabancı yatırımcı ülke olduğunun altını çizen Yorgancılar, “Türkiye’de de 7 bin üzerinde Alman firması faaliyet gösteriyor. Bugün Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapıyor. 500 bin civarında istihdam sağlıyor. Küresel ekonomide, sanayisi ve teknolojisi ile marka olan Almanya’nın kıymetli yatırımcılarına İzmir’de kapımız sonuna kadar açık. Her türlü desteğe hazırız. Türkiye-Almanya JETCO Çalışma Grubunun Eş-başkanı olarak da, firmalarımızın başarısına yakından tanığım. Bugün bu başarıyı karşılıklı olarak, yenilediğimiz birlik ve ortaklık tohumları ile büyütmek için de vize sorununu çözümlememiz öncelik arz ediyor. Vize için randevu alma süreci maalesef ki çok uzun, randevu alabildikten sonraki bekleme süreci de uzuyor, vize alabilenlerin çoğu kısa süreli vize alabiliyor veya ret görüyor. Üyelerimiz fuarlara gidemiyor, teknik ekiplerimiz makine kurulumu için vize alamıyor. Almanya, vize ret oranı ile listemizde 7’inci sırada ve Almanya’dan en fazla ret yiyen şehir de, Almanya'nın birinci sıradaki ticaret partneri olan İzmir’dir. Bremen ve Frankfurt, İzmir’imiz ile kardeş şehirlerdir. En fazla fuarlara katılım sağladığımız ülke Almanya’dır. İthal ürünleriniz ile ihraç ürünleri en fazla kesişen şehirlerdeniz. O nedenle, Sayın Büyükelçimizden ricamız, iş insanlarımızın bu vize sıkıntısının hızla çözümlenmesi yönündeki kıymetli desteğidir. Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2024 Türkiye Raporunda yer alan ‘Türkiye, AB için kilit bir ortak ve aday ülkedir’ değerlendirmesinin; Türk iş dünyasına uygulanan vize prosedürü ve Gümrük Birliği’nin güncellenmemesi ile çeliştiğini de özellikle vurgulamak isterim” ifadesini kullandı.

“Ortak projelerle işbirliğini artırmalıyız”

Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde her zaman belirleyici rol oynadığını hatırlatan Yorgancılar, “Biz, Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesini çok önemsiyoruz. Bu konuda Almanya’nın desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. 2023 Şubatında yaşadığımız deprem felaketinde, Almanya’nın gösterdiği dayanışma gerçek bir kadim dost örneği idi. TOBB ve Alman Odalar Birliği DIHK Başkanı Peter Adrian ve CEO Martin Wansleben, çok yakın kontaklarımız. 27 Kasım’da Sayın Wansleben’in emekliliği dolayısıyla düzenlenen törene TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Etkileyici bir program olmuş. Almanya Başbakanı da programa katılmış. TOBB olarak, Günter Verheugen ile Türkiye-Almanya İlişkileri ve Türkiye-AB ilişkileri konusunda birlikte çalışıyoruz. Sayın Başkanımız ve beraberinde heyet, Berlin programları kapsamında Sayın Verheugen ile de görüştüler. TOBB-DIHK ortaklığı onlarca yıl geriye gider. İki Odamız var; birisi İstanbul’daki AHK, diğeri ise Berlin’de bulunan TD-IHK. TD-IHK’da Rolf Königs ile beraber çalışıyoruz. Türkiye’de önemli yatırımları var. İkisi de bizim için çok kıymetli, ikisinin de yönetim kurullarında temsilcimiz var. Biz tüm pürüzlere rağmen, ortak projelerimizle bu dostluğu ve ticari işbirliğini arttırmak, gerçek potansiyelimizi ortaya çıkaracağımız birliktelikleri güçlendirmek arzusundayız” diye konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde firmalar arası görüşmeler, yoğun katılımla gerçekleştirildi.

 

EBSO'dan Haberler

Başkana Ulaşın