Mesleki Eğitimde Dijital Dönüşüm: EULEP Modelleriyle Sanayide Uygulama Etkinliği’nde açılış konuşması gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, dijital dönüşüm ve yapay zekanın büyümesinin önündeki engellerden birinin nitelikli iş gücü eksikliği olduğunu vurgularken, “Teknolojideki çok hızlı değişim ve dönüşüme uyum sağlayacak iş gücünü aynı hızda ne yazık ki yetiştiremiyoruz ancak yetiştirmek zorundayız.” dedi.
Mesleki Eğitimde Dijital Dönüşüm: EULEP Modelleriyle Sanayide Uygulama Etkinliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) koordinasyonunda düzenlendi. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün’ün açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, mesleki eğitimde dijitalleşmenin sanayiye yansımaları ele alındı. Program kapsamında; çalışanların edindikleri bilgiyi iş süreçlerinde nasıl kullandığı, iş güvenliği ve makine kullanımında dijital uygulamalar, süreç simülasyonları, klasik eğitim yöntemleriyle karşılaştırmalı zaman ve maliyet avantajları ile çalışan bağlılığı ve kurum içi problem çözme başlıklarında sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca dijitalleşme çağında mesleki ve teknik eğitimin geleceği değerlendirildi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, Avrupa Öğrenim Deneyimi Platformu (EULEP) projesi ile ana amacın yapay zeka, sanal gerçeklik ve sosyal inovasyon alanlarında uluslararası yenilikçi mesleki eğitim geliştirmek olduğunu vurgularken, “Burada önemli olan nokta; uzun vadede EULEP kurslarının katılımcı ülkelerdeki mesleki eğitim ve öğretim eğitmen programlarının bir parçası haline gelmesinin hedeflenmiş olmasıdır. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak geçtiğimiz yıllarda bir yıl içerisinde üç AB projesi yürüten tek oda olduk. Bunun somut çıktılarını çok net gözlemledik. Bütçesi 1,2 milyon euro olan dört AB projesi ile dış ticaret yapan veya yapmak isteyen tüm üyelerin firmalarla eşleştirilmesinden, sektörel mükemmeliyet merkezlerinin kurulması yoluyla mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılmasına, 15-29 yaş aralığında ne istihdamda ne de eğitimde olan 75 gencin staj yapmasına ve MYK belgesi almasına katkıda bulunduk. Bilişim Sektöründe Geleceğe Yön Veren Kadınlar Projesi ile ise 50 işsiz kadının ve 15 meslek lisesi bilişim teknolojileri öğretmeninin eğitim almasını sağlarken, bilişim teknolojileri meslek lisesi öğrencilerinin eğitilmesi ile EBSO bünyesinde bulunan bilişim sektörü üyelerinin istihdamına destek olduk. Örneğin, kabul gören AB projemiz ile Türkiye’de sadece Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan 6 istasyonlu Endüstri 4.0 seti ile yurt içinden gelen hocalar için hizmet içi eğitimlerin yapılmasına imkan tanıyan sektörel mükemmeliyet merkezini kurduk. O nedenle bu tür AB projelerini takip ederek gençlerimize, sektörlerimize maksimum faydayı sağlamayı, somut çıktılar elde etmeyi çok önemsiyoruz.” ifadesini kullandı.
Dijital dönüşüm ve yapay zekanın büyümesinin önündeki engellerden biri de nitelikli iş gücü eksikliği olduğunun altını çizen Hakan Ürün, “Dijital sistemlerle entegre çalışan üretim bandı ve devamındaki süreçler; büyük ve karmaşık veri setlerini analiz etmeyi, doğru raporlamayı, denetimini sağlamayı ve sistemi geliştirmeyi gerekli kılmaktadır. İşte bu noktada devreye nitelikli iş gücü ihtiyacı girmektedir. Dijital dönüşüm ve yapay zekanın büyümesinin önündeki engellerden biri de nitelikli iş gücü eksikliğidir. 2015 yılında sürece ilk rehberlik eden oda olarak dedik ki; Sanayi 4.0 için eğitim 4.0 zorunludur. Yani insan olmadan, yetişmiş iş gücü olmadan bu süreci yönetemeyiz. Teknolojideki çok hızlı değişim ve dönüşüme uyum sağlayacak iş gücünü aynı hızda ne yazık ki yetiştiremiyoruz ancak yetiştirmek zorundayız. O nedenle özellikle de mesleki eğitimde dijital dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Demografik fırsat penceremiz, böyle bir çağda öncelikle bilim ve eğitim stratejilerimizi yeniden kurgulamamız gerektiğini göstermektedir.” dedi.
Etkinlik sonunda, EBSO Meclis Üyesi Dr. Ahmet Özken moderatörlüğünde düzenlenen panelde; İzmir Konak Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği EULEP Temsilcisi ve Pilot Uygulama Eğitmeni Prof. Dr. Ramazan Aktaş görüşlerini paylaştı. Panelde “Dijital Beceriler, Yapay Zeka ve Mesleklerin Dönüşümü: Eğitim-Sanayi-Uygulama Perspektifi” başlığı çerçevesinde eğitim ile sanayi arasındaki entegrasyonun önemi vurgulandı.