Akdaş, 17. İktisat Günleri’ne katıldı: “Gençler, Akıl Terinin Öne Çıktığı Çağın En Önemli Parçası”

26 Şubat 2025

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ve DEÜ İİBF Mezunları Derneği iş birliğinde, "İktisadi Kalkınmada Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka" temasıyla düzenlenen 17. İzmir İktisat Günleri programına katıldı. Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, “Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” konulu oturumda Akdaş, konuşma yaptı.  

Türkiye’de ‘Sanayi 4.0’ konusunda farkındalık yaratan ilk odanın EBSO olduğunu dile getiren Akdaş, “2015 yılında Uyum Sağlayamayan Kaybedecek başlığı ile Sanayi 4.0 kitabı yayınlamış ve 2017 yılında da revize ederek dijitalleşmeye dair önemli bir rehber sunmuştuk. O günden bugüne dek konunun takipçisiyiz ve Sanayide Dijitalleşme ve Yapay Zeka başlıklarında iki ayrı çalışma grubumuz ile aktif olarak çalışmalarımızı, eğitimlerle, bilgilendirmelerle sürdürüyoruz. Dijital süreçleri öncelikle kendi içimizde içselleştirerek, odamızda verdiğimiz hizmetlerimizin tamamında da dijitalleşmeye geçtik” diye konuştu.

Üretimi ve meslekleri dönüştüren bu çağın, markaları da dönüştürmemesinin mümkün olmadığını dile getiren Akdaş, “20. Yüzyılın en büyük markalarını petrol şirketleri oluştururken, artık yerini teknoloji şirketleri aldı. Bu gerçek, Amerika ile Çin hattında ciddi bir teknoloji rekabetini doğurdu ve bu tüm dünyayı etkileyecek boyutta. Çin ve ABD’nin ardından Avrupa da, uygulamalı yapay zekaya liderlik etmek için kolları sıvamış durumda. Paris'te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi, yapay zekanın uluslararası güvenlik, ekonomi ve yönetişim üzerindeki etkisini tartışmak üzere küresel liderleri, teknoloji endüstrisi yöneticilerini ve bilim insanlarını bir araya getirdi. Çok daha sık göreceğimiz bu tür etkinliklerin devlet başkanı seviyesindeki temsiliyet, konunun stratejik önemini de ortaya koymaktadır. Ortadoğu ülkeleri de bu yarışta geride kalmamak için büyük projelere imza atıyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’de de doğru hamleler ile yeni fırsatlar yaratılabileceğine vurgu yapan Akdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın “Dijital Dönüşüm Yol Haritası”, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin faaliyetleri ile Ulusal Yapay Zekâ Stratejimiz ile konunun dışında değiliz ancak, savunma sanayi hariç genel olarak üretim kısmından da uzağız. Bununla birlikte gerek dijital dönüşüm ve gerekse yeşil dönüşüme ilişkin önemli destek programları da açıklanıyor. Ancak, KOBİ’ler için yetersiz kalabiliyor. Ekonomik koşullar, hem içerde hem de sınırlarımızın dışında oldukça zorlayıcı. Jeopolitik riskler, belirsizlikler, yüksek enflasyonun yarattığı yüksek maliyetler, korumacılık, derken, üretmek, ürettiğini satabilmek, dünyadaki gelişmelere eş zamanlı uyum sağlayabilmek biz sanayiciler açısından özellikle son yıllarda hiç kolay değil. Ancak, rekabette öne çıkmak istiyorsak, sanayide dönüşüm şart. Dijitalleşme yolunda topyekün altyapıyı güçlendirmekten başlayarak, katma değerli üretime odaklanmak ve olmazsa olmazımız nitelikli insan kaynağını yetiştirmek zorundayız. Yapay zeka ve üretken yapay zekanın ekonomide dönüştürücü potansiyelini doğru değerlendirmek, büyük avantaj sağlayacaktır. Bu zorlu süreçte; sizlere, gençlerimize güveniyoruz. Akıl terinize ülkemizin çok ihtiyacı var. Çünkü bu yeni çağda, teknolojik zekayı insan yaratıcılığı, sosyal sorumluluk ve stratejik vizyonla bütünselleştirenler başarılı olacaktır. Yeni Frankenstein’lar yaratılmadığı sürece, yani kendi yaptığımız uygulamalar kötü amaçlı kontrolden çıkmadığı sürece, yapay zeka insanlığa maksimum fayda sağlayacaktır. Sizler de, bu akıl terinin öne çıktığı çağın en önemli parçasısınız. Atamızın dediği gibi, “Gençliği yetiştiriniz. Onlara bilim ve kültürün olumlu fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına, onlarla kavuşacaksınız.”

Akdaş, oturumun sonunda EBSO adına teşekkür plaketi ve katılım belgesi aldı.

Haberler

Başkana Ulaşın