YORGANCILAR: YABANCILARLA EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENMELİ

17.08.2017, Perşembe

Yorgancılar: Yabancılarla ekonomik ilişkilerimiz güçlenmeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası, bu yıl kapılarını 86. kez dünyaya açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın katılımcısı ülkelerin heyetlerine ev sahipliği yaptı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ev sahipliğindeki ziyaretlerde heyetler karşısında İzmir ve Türkiye hakkında ayrıntılı bir sunumla farkındalık yaratılırken, ülkeler arasında siyasi ve kültürel ilişkilerin ekonomik ilişkilerle perçinlenmesi, sektörel işbirlikleri ile yatırımların artması, dış ticaret rakamlarının ülkeler arasındaki gerçek potansiyeli yansıtacak düzeye çıkarılması yolunda önemli adımlar atıldı. EBSO’yu ziyaret eden heyet temsilcileri İzmirli sanayicilerin ülkelerinde yatırım yapmasından memnunluk duyacaklarını ifade etti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar; Myanmar Ticaret Bakanı Dr. Than Myint, Ticareti Geliştirme Teşkilatı Genel Müdürü Aung Soe ve Daire Başkanı Myo Thu, Senegal Cumhuriyeti Altyapı Enerji ve Sanayi Ajansı (APIX) İşbirliği ve Dış Finansman Birim Başkanı Demba Gaye ile biraraya geldi.

Karşılıklı yatırımlar artmalı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, 86 yıldır Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi niteliğindeki İzmir Enternasyonal Fuarı’nın katılımcı ülkeler için de kendilerini tanıttıkları bir platform olduğunu vurguladı. İzmir’in yatırıma hazır organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleri, kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımıyla lojistik avantajları, üniversiteleri, nitelikli işgücü, iklimi ve sosyal yaşamıyla Türkiye’nin yatırım için en avantajlı kenti olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, EBSO’nun da gıdadan tekstile, makineden otomotiv ve yan sanayiye, petrokimyadan yenilenebilir enerjiye kadar 64 değişik sektörde faaliyet gösteren, yaptıkları ihracatla küresel pazarda rekabet eden yaklaşık 5 bin sanayiciyi çatısı altında topladığını söyledi.

Ender Yorgancılar, yatırımların karşılıklı olarak artırılarak ekonomik ilişkilerden istenilen sonuçların alınabilmesi açısından sektörel işbirliklerinin önem taşıdığına dikkat çekerken, birbirinin tamamlayıcısı işletmeleri bir araya getirecek organizasyonların gerçekleştirilmesine işaret etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın üyelerini yeni iş olanaklarıyla tanıştıran ülke ziyaretleri ve dış pazarlara açılma seminerleri kadar İzmir’e gelen yabancı heyetlere de kapılarını açtığını belirten Yorgancılar, “Türkiye için KOBİ’ler çok önemli, işletmelerimizin yüzde 95’i KOBİ. Bu etkinliklerin taraflara yarar sağlayabilmesi ancak doğru insanları karşılaştırmakla olur. Bu açıdan öncelikli sektörlerimizi belirleyip heyet yapılarımızı buna uygun olarak kurduğumuzda sonuçları da beklentilerimizin doğrultusunda gelişir. Bizim de temsil ettiğimiz kurumlar bazında ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Özellikli konular

Myanmar heyetinin ziyaretinde ticaretin geliştirilmesi için en önemli unsurlardan birinin direkt uçak seferleri olduğunu söyleyen Yorgancılar, THY’nin geniş ağına bu ülkeyi eklemesini istedi.

Ender Yorgancılar, Senegal ile diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 55 yılın geride kaldığını hatırlatırken, 2006 yılında büyükelçiliğin açılmasından sonra ilişkilerin hızla geliştiğini, cumhurbaşkanları, başbakanlar ve bakanların ziyaretleriyle arzu edilen seviyelerin yakalanmaya çalışıldığını anlattı. Yorgancılar, “Türk Eximbank’ın 50 milyon euroluk desteğiyle Dakar’da uluslararası kongre merkezi inşa edildi. İzmir’in sağlık temalı Expo 2020 adaylığı çerçevesinde Kasamende bölgesinde bir hastaneye yardım yapıldı. İstanbul’dan Dakar’a her gün yapılan uçak seferleri yakınlaşmamızı sağlıyor. İlişkilerimiz daha da iyi olacak” diye konuştu.

Türkiye’ye ilk kez gelen Myanmar Ticaret Bakanı Dr. Than Myint, Güney Doğu Asya'nın en büyük ikinci ülkesi olarak sanayi ve altyapı anlamında yatırımlara ihtiyaç duyduğunu bildirdi ve İzmirli sanayicileri davet etti. Dr. Myint, “Myanmar olarak tarımda pirinç ve fasulyede güçlüyüz ancak sanayide özellikle elektronik ve makine endüstrisinin gelişmeye ihtiyacı var. Altyapı alanında yolların iyileştirilmesi de Türkler için bir yatırım olanağı olabilir. KOBİ odaklı bir gelişme modeli izlemeliyiz” dedi.

Senegal Cumhuriyeti Altyapı Enerji ve Sanayi Ajansı (APIX) İşbirliği ve Dış Finansman Birim Başkanı Demba Gaye, işbirliği olanaklarının değerlendirildiği ziyarette, “Türk sanayicilerle tanışmak ve çalışmak istiyoruz. Yatırım ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla her türlü desteği vermeye hazırız” mesajı verdi.