YORGANCILAR: GÜCÜMÜZÜN FARKINDA OLALIM

26.04.2018, Perşembe

Yorgancılar: Gücümüzün farkında olalım

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin sahip oldukları ekonomik gücün farkında olarak birlikte refah ve kalkınma için kullanmaları gerektiğini söyledi.

Türk Eximbank ile İslam Kalkınma Bankası Grubu’nun düzenlediği İhracatçı ve Yatırımcı Zirvesi kapsamında Sınırötesi Ticaret Yatırım – Zorluklar ve Fırsatlar Paneli’nin moderatörlüğünü yapan Yorgancılar, ticaretin zorlaştığı bir süreçte aynı coğrafyayı paylaşan ülkelerin birlikteliğinin önemini hatırlattı. Ender Yorgancılar, “60 yıllık tarihi olan 57 ülkeden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı, aslında büyük bir güç. Ancak, rakamlar bizim bu gücü yeterince kullanamadığımızı açıkça gösteriyor. Örneğin, Avrupa ülkeleri ticaretlerinin yüzde 70'ini birbirleri ile yapıyor. Doğu Asya ülkeleri ticaretlerinin yüzde 50'sini, ABD yüzde 30'unu komşuları ile yaparken bizde durum nasıl diye baktığımızda, toplam ihracatımız içinde Birlik üyelerine (56 ülke) yaptığımız ihracat yüzde 29’larda. Oysa ki, refah seviyemizi karşılıklı artırabilmek için daha çok işbirliği fırsatları yaratmalıyız. Birbirimize destek olmalıyız. Ve bunu kararlılıkla sürdürmeliyiz. Bunun için de öncelikli olarak, tercihli ticaret anlaşmaları ve vize konusunu çözmeliyiz” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İslam Kalkınma Bankası Grubu ve Türk Eximbank’ın, Türk müteahhitlerin ve küçük-orta ölçekli firmaların ihracata ilişkin faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurduğu işbirliğini önemsediğini vurgularken, “Bu bir fırsattır ve karşılıklı olarak kullanılmalıdır” görüşünü ifade etti.

Desteklerden yararlanın

İslami Kalkınma Bankası (İKB), Özel Sektör İşbirliği Bölümü Direktörü M. Noman Siddiqui, İslam Kalkınma Bankası Sigorta Kuruluşu (ICIEC), Sahra Altı Afrika & Avrupa Bölgesi Müdürü Bessem Soua, İslam Kalkınma Bankası Özel Sektör Gelişim Kuruluşu (ICD) Türkiye Bölgesel Ofis Direktörü Okan Altaşlı, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu (ITFC),  Türkiye Temsilcisi Harun Çelik, Eximbank Hazine/Finansman Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tanrıyakul, Çalık Pamuk A.Ş. Ticaret & Finans Departman Başkanı Burak Kurtbay da, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ın işbirliğinin geliştirilmesine yönelik sorularını yanıtlarken, hem Türk Eximbank hem de İslam Kalkınma Bankası Grubu’nun sunduğu desteklerden yararlanılmasını önerdi.

Panelistler, birlik üyesi ülkelerde özellikle hizmet ve enerji yatırımlarının desteklendiğini belirtirken, Türk Eximbank ile İslam Kalkınma Bankası Grubu’nun sağladığı kredilerin KOBİ dışındaki firmalara firmalara itici güç niteliği kazandırarak işlerini büyütme ve geliştirme fırsatı verdiğine, direkt muhatap KOBİ’ler olmamasına rağmen yerel bankalarla paydaşlar üzerinden kredilerin yüzde 60’ının KOBİ’lere aktarıldığına işaret etti.

Türk Eximbank’ın Ortadoğu’ya yönelik programlarında İslam Kalkınma Bankası Grubu ile yaptığı işbirliğinin önemli katkı sağladığı ve tanınırlığının attığı da vurgulanan panelde, önümüzdeki süreçte Türk Eximbank’ın kendini doğrudan refere ederek kredi hacmini daha da büyütebileceği ifade edildi.