YORGANCILAR 4 YILINI ANLATTI MESKOM ÜYELERİ ALKIŞLA DESTEK VERDİ

12.09.2017, Salı

Yorgancılar 4 yılını anlattı

Meskom üyeleri alkışla destek verdi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2013-2017 döneminin son meslek komiteleri (MESKOM) ortak toplantısında sanayicilere seslendi. Salonu dolduran MESKOM üyelerince alkışlanan konuşmasında Yorgancılar, 4 yıllık dönem boyunca ülkemiz için nasıl bir kalkınma modeli sorusuna yanıt aradıklarını söyledi. Yorgancılar, “Üretimde ileri teknoloji, sürdürülebilir büyüme ve nitelikli eğitime dayalı kalkınma alt yapısı öncelikli konularımız oldu. Elektrik enerjisinden alınan TRT payının kaldırılması, sektörel ÖTV oranlarının yeniden düzenlenmesi, KOSGEB desteklerinde yaşanan sorunların çözümü, Eximbank’ın sermaye artırımı, hafta sonu çalışmanın ruhsat harcından muaf tutulması, işbaşı eğitim programlarının artırılması dahil gündeme getirdiğimiz birçok konu ile düzenlemeler yapılırken önemli geri dönüşler aldık” dedi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinden finansman teminine, vergiden Ar- Ge desteklerine, istihdama, sektörel konulardan mesleki eğitim, çevre ve ekonomiyle ilgili genel konulara ağırlık verdiklerini, dönem boyunca 20 Bakanı makamında ziyaret ettiklerini, 25 Bakanın da EBSO’yu ziyaret ettiğini kaydeden Yorgancılar, 65 girişimin de sonuçlandığını bildirdi. Yorgancılar, online belge işlemleri, online aidat ödemeleri, TOBB yazılımları ile entegre modüller ve online üye portalı sayesinde üyelerin tek bir portal üzerinden ofisinden Oda ile ilgili tüm işlemlerini takip etme imkanı getirdiklerini, tüm kamu servisleri ile entegre sistem sayesinde EBSO’nun örnek Oda misyonunu devam ettirdiğini vurguladı.

Ender Yorgancılar, “Yaptığımız çalışma ve lobi faaliyetlerinden, gündeme getirdiğimiz önerilerden pozitif geri dönüşler alarak sanayicimizin birçok sorununun çözümüne katkı koyduk. Bunu çalışanından meclis üyelerinden, yönetime kadar uzanan uyumlu bir ekiple gerçekleştirdik. Odamızın kurumsal kimliğini geliştirmek adına gerçekleştirdiğimiz çalışmaları önce Ege Bölgesi, ardından Türkiye Mükemmellik Ödülü ile taçlandırdık. Çatı kuruluşumuz TOBB’un akreditasyon denetimlerinden tam puanla çıktık. Bu özverili çalışmaların üyeler nezdinde yansımalarını görmek ise bizleri ayrıca memnun etti. Üye memnuniyet oranımız 2016’da yüzde 91 oldu” diye konuştu.

Dünyadaki dönüşümü ıskalamamak için…

Konuşmasında dünyanın geçirdiği üretim, dijitalleşme, eğitim ve işgücü konusunda yaşanan dönüşümlerden bahseden Yorgancılar, Türkiye’nin bunları ıskalamaması için Sanayi 4.0 konusunu sürekli gündemde tuttuklarını kaydetti. EBSO’nun çabaları sayesinde ileri teknolojiye dayalı nitelikli eğitim, yaratıcı nesil ve mesleki eğitim konularında düzenlemeler yapıldığını, kodlama eğitiminin müfredata alındığını belirten Yorgancılar, İzmir ve Ege Bölgesi’nde sanayi yatırımlarının artması için gösterdikleri çabanın sonuçlarını görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yorgancılar, “Bu konuda üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bölgemize yatırımcı ilgisi devam edecek” dedi.

Yatırım-üretim-istihdam

Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi için sanayiye özel bir önem veren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, imalat sanayinin GSYH’deki payının ülkemizde yüzde 16.5 olmasına karşın Çin’de yüzde 29.7, Güney Kore’de yüzde 29.5 ve Almanya’da yüzde 23 olmasını örnek gösterdi. Ender Yorgancılar, 24 Temmuz 2014’te düzenlenen Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada teşvikler hakkındaki “5. Bölge desteklerini sağlayan öncelikli yatırımlardan İzmir’in ülke genelinde aldığı pay sadece yüzde 1.4’te kalmıştır. Öncelikli yatırımlarda imalatın payı mutlaka artırılmalıdır. Bunun için de öncelikli yatırımların kapsamı genişletilmelidir” sözlerini hatırlattı.

KOBİ’leri destekleyen adımlar sonucu sağlanan gelişmeleri de MESKOM üyeleriyle paylaşan Yorgancılar, şu bilgileri verdi:

“Dayanıklı tüketim malı sanayi üretiminde 2015-2016 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 1.65 daralma yaşanırken 2016-2017’nin aynı döneminde yüzde 10.8 artış kaydedildi. Sadece Temmuz ayları dikkate alındığında 2015-2016 Temmuz’unda yüzde 16.3’lük daralmaya karşılık 2016-2017 Temmuz ayında yüzde 28.4’lük yükseliş gerçekleşti. Kredi Garanti Fonu 2016’nın Ocak-Temmuz döneminde 19 bin 483 kredi verirken, bu rakam 2017’nin aynı döneminde 293 bin 449’a çıktı. 2016 Ocak-Temmuz döneminde 2 bin 888 yatırım teşvik belgesiyle 44 milyon 992 bin liralık yatırım karara bağlanırken, 2017’nin aynı döneminde yatırım teşvik belgesi sayısı 3 bin 781, bu kapsamdaki yatırım tutarı ise 50 milyon 819 bin lira oldu.”

Seçim sonuçları belli olmadan konuşmak olmaz

Yeni dönem için adaylık konusuna da değinen Yorgancılar, “Seçim sonuçları belli olmadığı müddetçe herhangi bir şekilde başkan adaylığını açıklamak doğru bir yöntem değil. Uyumlu çalışma ortamını arkadaşlarımızın ve sizlerin de desteği ile oluşturduğumuz takdirde önümüzdeki dönemde bir dönem için daha yönetim kurulu başkanlığını konuşabiliriz” dedi.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de, 4 yıllık uyumlu bir çalışma döneminin sonuna geldiklerini söyledi. Bunun bir veda konuşması olmadığını ifade eden Esen, uyumlu çalışmanın devam etmesinin üyelerin takdirleri ile mümkün olduğunu dile getirdi. Esen, “Bu yüce çatı altında ülkemize hizmet gayesi ile birleştik. Uyumlu çalışma ile EBSO’nun isminin daha da iyi bir noktaya gelmesini sağladık. Türkiye’nin gelişmeye, üretime ihtiyacı var. Görevimizi yaparken bu konuya sürekli vurgu yaptık. Yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

EBSO’nun gerçekleştirdiği girişimlerden başlıklar

Eximbank sermayesinin ve desteklerin artırılması

İhracatçılara yeşil pasaport

Nefes Kredisi, KOSGEB, KGF vesilesiyle finansman imkanları