YORGANCILAR: “TEMİZ BİR DÜNYA İÇİN KAYNAKLARIMIZI DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

04.12.2019, Çarşamba

Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) işbirliği ve EBSO’nun ev sahipliğinde gerçekleşen Yeşil Başarı Öyküleri #1 – İzmir Etkinliği’nin açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, oplamda 17 trilyon dolar katma değer yaratan dünyanın en büyük şirketlerinin iklim değişikliği riski sebebiyle 1 trilyon dolar maddi kayıp yaşayacağını belirterek, “Daha az etkiyle, daha çok değer yaratma mümkün iken, üstelik de bu şekilde çevre dostu olmanın yanı sıra, verimlilik kazancı ile ekonomik getiri de sağlanabiliyor ise neden bu yöntemde yoğunlaşmayalım? Sürdürülebilirlik adına gelecek nesil ve temiz bir dünya için kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanmayı eyleme dönüştürmek zorundayız” dedi.

TTGV’nin “Teknoloji Üreten Bir Türkiye” vizyonu ile yıllardır çok kıymetli çalışmalar sürdüren, teknoloji ve inovasyon konularında farkındalık yaratan bir kuruluş olduğunu belirterek teşekkür eden Yorgancılar, tüm küresel trendlerde, makro tehditlerde, riskler sıralamasında ilk üç arasında insanoğlunun çevreye verdiği zararın yer aldığını belirterek “temiz üretim” kavramının önemine dikkat çekti.

EBSO’nun bu noktada bir kurum olarak sorumluluğunun farkında olduğunu belirten Yorgancılar, “Çok uzun yıllardır sanayicilerden, akademisyenlerden oluşan çok aktif olarak çalışan bir Çevre Çalışma Grubu’na sahibiz. Çevre mevzuatı ile ilgili çok kıymetli görüşlerin oluşturulduğu, eğitim planları, bilgilendirme toplantılarının yapıldığı, üyelerimize somut faydalar sağladığımız bir çalışma grubu... Ve 2001 yılından bu yana hem farkındalık oluşturmak hem de çevreye duyarlı sanayi tesislerimizi ödüllendirmek amacı ile Çevre Ödül Yarışması düzenliyor ve Bakanlık düzeyinde bir organizasyonla firmalarımızı teşvik etmeye gayret ediyoruz” dedi.

Dünyanın en güvenilir derecelendirme metodolojilerinden olan CDSB’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, toplamda 17 trilyon dolar katma değer yaratan dünyanın en büyük şirketleri, iklim değişikliği riski sebebiyle 1 trilyon dolar maddi kayıp yaşayacaklarını vurgulayan Başkan Yorgancılar, “Daha az etkiyle, daha çok değer yaratma mümkün iken, üstelik de bu şekilde çevre dostu olmanın yanı sıra, verimlilik kazancı ile ekonomik getiri de sağlanabiliyor ise neden bu yöntemde yoğunlaşmayalım? Bu noktada da, firmalarımız açısından farkındalık büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik adına gelecek nesil ve temiz bir dünya için kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanmayı eyleme dönüştürmek zorundayız. Zira, İzmir’de atıktan enerji üretimine başlanması gibi güzel adımlar bu zorunluluğun bir sonucudur. Ama yeterli olmadığını da biliyoruz” diye konuştu.

Etkinliğin açılışında TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve EBSO Önceki Dönem Başkanlarından Uğur Yüce de birer konuşma gerçekleştirdiler. Program kapsamında İZKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Emine Bilgen Eymirli “Temiz Üretim Uygulamalarına Bölgesel Bakış ve Yeşil Büyüme Yaklaşımı” başlıklı bir sunum yaptı. Ardından İYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun moderatörlüğünde BTM A.Ş. Ar-Ge Müdürü Nur Çakı, Sun Tekstil Sürdürülebilirlik Yöneticisi Doç. Dr. Şevin Gürarda ve Şentaş Tarım Ürünleri Kalite ve Yönetim Sistemleri Müdürü Sermin Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel gerçekleştirildi.