YORGANCILAR: “ENTEGRE BİR BÜYÜME MODELİ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”

29.05.2020, Cuma

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Bloomberg HT canlı yayınına katılarak yüzde 4,5 olarak açıklanan 2020 yılı birinci çeyrek büyüme rakamını değerlendirdi. COVID-19 salgınının ilk üç aylık dönemde ekonomiye olumsuz etkisinin henüz başlamamış olduğunu ifade eden Yorgancılar, “İlk üç ayda Türkiye’de COVID-19’un etkisi görülmedi ve biz yüzde 5’in biraz üzerinde bir büyüme beklentisi içindeydik. Gelen büyüme rakamı yüzde 4,5 oldu, sanayi sektörü de 6,2 oranında bir büyüme ortaya koydu. Buradaki en önemli nokta, inşaat sektörünün yedi çeyrektir küçülmeye devam etmesidir. En önemli konu olarak işsizlik karşımızda duruyor. Bunu çözecek ve ihracatı teşvik edecek plan ve programların yapılması gerekiyor. İhracatımızda ilk üç aydaki düşüşle birlikte ithalatta da artış söz konusu. Sektörlerimizin yeniden tanımlanması ve entegre bir büyüme modeli oluşturulması gerekiyor. 2020 yılının ikinci yarısında üretim ve istihdamın belirleyicisi, ağırlıklı olarak iç talep olacak. Çünkü Euro Bölgesi’nde ilk üç ayda ortaya çıkan eksi rakamlar, devamındaki çeyrekte devam edecek. Ayrıca döviz kurlarındaki istikrarın ve enflasyonun kontrol altında tutulması da son derece önemli” dedi.