YORGANCILAR’IN İZMİR SUNUMU, JAPONYA BÜYÜKELÇİSİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU

12.04.2019, Cuma

Yorgancılar’ın İzmir sunumu

Japonya Büyükelçisine ilham kaynağı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın İzmir ekonomisine dair sunumu, Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’ya ilham kaynağı oldu. Son dönemde İzmir’de Japon yatırımlarının artmaya başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Miyajima, “Türkiye’deki görev sürem boyunca Japonya’da İzmir’i öne çıkarmak için azami gayret sarf edeceğim” dedi.

Japonya Ankara Büyükelçisi Miyajima, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret ederek, İzmir sanayisi ve ekonomisine ilişkin görüşmelerde bulundu. EBSO’nun NACE kodlarına uygun olarak gıdadan tekstile, makineden elektroniğe, otomotiv yan sanayinden petrokimya ve yenilenebilir enerjiye kadar 64 değişik sektörde 5 bin civarında üyesine Avrupa odaları kalitesinde hizmet verdiğini belirten Yorgancılar, Türkiye Çevre Ödülü, Ege Bölgesi Kalite Ödülü, Türkiye Mükemmellik Ödülü ile Asya Pasifik’in En İyi Odası ödülünün de sahibi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin; toplam 1.5 milyar nüfusun, 25 trilyon dolar gayri safi milli hasılanın, 8 trilyon dolarlık ticaret hacminin merkezinde yer aldığını, dünyanın 4’te 1’ine 4 saatten kısa uçuş süresinde ulaşma imkanı bulunduğunu da bildiren Yorgancılar, uygun yatırım ortamı nedeniyle 58 bin 418 yabancı sermayeli şirketin Türkiye’yi tercih ettiğini dile getirdi.

En avantajlı yer

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan İzmir’in 4.2 milyon nüfusuyla sosyoekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olduğuna işaret ederken, İstanbul’dan sonra en büyük ticaret merkezi niteliğine de dikkat çekti. Ender Yorgancılar, İzmir’in yatırıma hazır organize sanayi ve serbest bölgeleri, eğitimli iş gücü, lojistik imkanları, iklimi, sosyal ve kültürel yaşamıyla yatırım için en uygun şehir olduğunu bildirdi.

İzmir’in 2-3 saat uçuş mesafesinde 8.1 milyar dolarlık, 3-5 saat uçuş mesafesinde de yaklaşık 14 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşım imkanı bulunduğunu kaydeden Yorgancılar, “Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin ihracatında 9.2 milyar dolarla yüzde 6, ithalatta 9.8 milyar dolarla yüzde 4.2 pay sahibiyiz. İzmir’de işgücünün yüzde 32’si sanayi sektöründe istihdam ediliyor ve toplam istihdamdaki payımız da yüzde 5.6 oranında” ifadelerini kullandı.

Ender Yorgancılar, 2 bin 553 yabancı sermayeli şirketin yatırım için İzmir’i seçtiğini ve imalat sektöründe yer alan yatırımcıların oranının kenti Türkiye’de ilk sıraya taşıdığını belirtirken, “ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti seçilmiştir. Japon sermayeli yatırımlar olarak sağlık sektöründe Lansinoh, ulaşımda Yusen Logistics, gıdada Nippon Ham Group ve Ajinomoto, makinede Denso ve Yanmar, kimyada Kansai Altan, Toyo İnk ve Sun Chemical, tütünde JTI dikkat çekiyor” diye konuştu.

İzmir’den halen 29 havayolu firmasının 27 ülkede 51 farklı noktaya doğrudan seferler gerçekleştirdiğini, Adnan Menderes Havalimanı’nın yılda 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitesi bulunduğunu anlatan Yorgancılar, “Direkt uçuşlar ülkeler ve kentler arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandırmada büyük önem taşıyor. İstanbul’dan da Tokyo’ya direkt seferler olması ticaretimiz için büyük avantaj. İzmir’den de direkt seferler düzenlenmesinin, yatırımlar başta olmak üzere ekonomik ilişkileri ülkelerimiz arasındaki dostluğu perçinleyecek seviyelere ulaştıracağına inanıyorum” dedi.

Hayran kaldı

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, ülkesinde İzmir’in yatırımcılar tarafından tanınması için çaba göstereceğini bildirdi. İzmir’e üçüncü kez gelmesine rağmen kısa süreli ziyaretleri nedeniyle yeterince tanıyacak fırsatı bulamamaktan dolayı üzüldüğünü söyleyen Büyükelçi Miyajima, “Sayın Başkan, sizin sunumunuz İzmir’in potansiyeli ve yatırımcıların neden İzmir’i seçmeleri gerektiği konusunda çok önemli bilgiler içeriyor. Bu şehrin ayrı bir gücü ve çekiciliği var. Daha önce Türkiye’de ziyaret ettiğim 29 şehir arasından çok etkilendiğim Gaziantep gibi İzmir’in de Japonlar tarafından yeterince bilinmediğini düşünüyorum. Bu nedenle Japonya’da İzmir’i öne çıkarmak için buradaki görev sürem boyunca azami gayret göstereceğim” dedi.

Ülkesinde düzenlenecek 2020 Olimpiyat Oyunları vesilesiyle çok sayıda turist beklediklerini ifade eden Miyajima, Tokyo yakınlarında bir havaalanı daha açılmasının planlandığını, hatta Tokyo-İzmir arası direkt seferler düzenlenmesi için yetkili kurumlar nezdinde girişimler yapıldığından haberdar olduğunu söyledi.

Büyükelçi Miyajima, 2014 yılından bu yana İzmir’de artan Japon yatırımlarından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Türkiye ve Japonya arasında STA müzakereleri olduğunu da söyleyen Akio Miyajima, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran ayında Osaka’da yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi vesilesiyle Japonya’ya yapacağı ziyaret sonrasında önemli adımların atılmasını beklediğini vurguladı.