YORGANCILAR’DAN KOBİ’LERE SANAYİ 4.0 VE DİJİTALLEŞME VİZYONU

26.09.2017, Salı

Yorgancılar’dan KOBİ’lere

Sanayi 4.0 ve dijitalleşme vizyonu

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Sanayi 4.0’ın altyapısını oluşturan dijitalleşme konusunda KOBİ’lerin bilgi ve maddi açıdan desteklenmesi ihtiyacının öne çıktığını belirtirken, “KOBİ’ler tarafından dijitalleşmenin tercih değil zorunluluk olduğu doğru anlaşılmalıdır” dedi.

Anadolu işletmelerine ilham olma hedefiyle düzenlenen “Anadolu Markaları” projesinde yeni dönemin ilk organizasyonu Vodafone Türkiye ve Fibabanka sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir’in en büyük markalarının başarı hikâyelerini anlatarak KOBİ’lere dijitalleşen dünyada fark yaratmanın yollarının gösterildiği etkinlikte, KOBİ’lere Vodafone Red Academy tarafından “İşinizi Dijital Dönüşümle Büyütün” başlıklı sertifika eğitimi de verildi.

Gaziantep, Adana ve Kayseri’de devam edecek olan etkinlikler serisiyle Anadolu işletmelerine, dijitalleşen dünyada fark yaratması sürecinde rehberlik edilmesi hedefleniyor.

İzmir’in önde gelen markaları ile KOBİ’leri bir araya getiren açılış organizasyonu Swissotel İzmir’de yapıldı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin, Fibabanka Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gencal ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, Vodafone Red Academy adına Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat tarafından verilen “İşinizi Dijital Dönüşümle Büyütün” başlıklı eğitim ile devam etti. KOBİ’lerin iş verimliliklerine dijitalleşme ile nasıl katkı sağlanabileceğinin anlatıldığı eğitimde, Vodafone’un özellikle üretim sektöründeki örnek başarı hikayelerinden de bahsedildi. Eğitimin sonunda katılımcılara Vodafone Red Academy sertifikası verildi.

Anadolu Markaları İzmir toplantısı; Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Sun Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ve Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın konuşmacı olarak katılarak başarı hikâyelerini paylaştıkları “İzmir’e Yön Verenler” paneliyle son buldu.

Maliyet, altyapı, nitelikli işgücü

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Capital ve Ekonomist dergilerinin Anadolu Markaları projesinde yeni dönemin ilk organizasyonunun İzmir’de gerçekleştirilmesini önemsediklerini söyledi. İzmir’in mevcut potansiyeli, sanayideki yeri, üniversiteleri, teknokentleri, yükselen sektörleri ile Türkiye'yi geleceğe taşıyacak illerin başında geldiğini vurgulayan Yorgancılar, “Son yıllarda beyin göçünde ilk sırada yer alması da nitelikli işgücü ile İzmir'in dijital dönüşüme en kolay adapte olabilecek şehirlerden biri olduğunu ispatlamaktadır. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak çok önemsediğimiz Sanayi 4.0 ve onun altyapısını oluşturan dijitalleşme konusunda Odamızın Sanayi 4.0 eğilim anketinden önemli sonuçlar elde ettik. KOBİ'lerin pazarlamadan bilgi işleme, üretimden lojistik ve insan kaynaklarına kadar organizasyonlarında dijital yatırım açısından yetersiz kaldığını gördük. Bunda da en önemli 3 etken, dijitalleşmenin maliyetli olması, böyle bir altyapıya ihtiyaç duymadıklarını düşünmeleri ve nitelikli işgücü eksikliği olarak gelmektedir. Bu noktada KOBİ’ler tarafından dijitalleşmenin tercih değil zorunluluk olduğunun doğru anlaşılması ve gerek bilgi ve gerekse maddi açıdan desteğe ihtiyaç duyması öne çıkmaktadır. Bu tür organizasyonlar bu açıdan önemli olup, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.