KAMU BAŞDENETÇİSİ MALKOÇ’TAN YORGANCILAR’A ZİYARET

29.03.2018, Perşembe

Kamu Başdenetçisi Malkoç’tan Yorgancılar’a ziyaret

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yeterince tanınması durumunda idare ve vatandaş arasındaki birçok sorunun mahkemeye başvurmadan çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programları kapsamında bazı temaslarda bulunmak için İzmir’e geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı makamında ziyaret eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a kamu denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük ve Saadettin Kalkan eşlik etti.

Hak ihlali deyince akla ilk gelen çözümün hemen mahkeme olduğuna işaret eden Malkoç, "Alternatif çözüm yollarının aranması için çabalar yoğunlaşmıştır. Ceza hukuku alanında uzlaşma dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yerini almış ve yaygınlaşmaya başlamıştır" dedi.

Malkoç, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesi, hizmetin hukuka ve insan haklarına uygunluğu konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Türkiye'de ve yurt dışındaki ziyaretlerinde hak arama yolları konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Şikayetlerin elektronik ortamda alındığını ve 6 ay içinde karara bağlandığını dile getiren Malkoç, "Ücret, harç almıyoruz. Vatandaşın işini görmek için idareye tavsiyede bulunuyor, buna da dostane çözüm diyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Şikayet başvuruları arttı

Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet başvurularının 2016 yılında 5 bin 519 iken 2017 yılında yüzde 210 artışla 17 bin 131'e ulaştığını aktararak en çok şikayetin kamu personel rejimi ile eğitim ve öğretim alanından geldiğini, bunu yerel yönetimlerin izlediğini söyledi.

Kurum olarak geçen yıl 1887 dosyayı dostane çözüme kavuşturduklarını ifade eden Malkoç, tavsiye kararı sayısının 2016 yılına göre yüzde 295 artış, kısmen tavsiye kararı sayısının da yüzde 453 artış gösterdiğini, kararlara idare uyum oranının da yüzde 65 olarak gerçekleştiğini anlattı. Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumu insanımız tarafından yeterince tanınmıyor. Hak ettiği şekilde tanınır, çalışırsa idare ve insanımız arasındaki birçok sorunun mahkemeye başvurmadan çözüleceği inancındayız. Halkın, vatandaşın avukatlığını yapıyor, tavsiye kararı ile idareye de yol gösteriyoruz" dedi.

Yorgancılar’dan diyalog ve sürdürülebilirlik önerisi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, devlet ve sivil toplum buluşmasının önemli bir adım olduğunu vurgularken, sürdürülebilir olmasına dikkat çekti. Yorgancılar, “Kamu Denetçiliği Kurumu’na ulaşılabilirliği artırmak açısından iller bazında temsilciler de olmalı. Farklı fikirler olabilir ancak masada tartışıp doğruyu birlikte bulacağız” dedi.

Kamu Başdenetçisi Malkoç’a EBSO’nun faaliyetleri ve İzmir’in ekonomik yapısı hakkında bilgiler veren Ender Yorgancılar, “İzmir tahakkuk eden verginin tahsil edilmesinde de sorumluluğunu yerine getiren bir kent olmasına rağmen kamu yatırımları düşük kalıyor. 4 veriyoruz, 1 alıyoruz. Ancak; sadece İzmir’in zenginleşmesinin peşinde değiliz, Türkiye’nin zenginleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kamu Başdenetçisi Malkoç da, İzmir’in ticaret, sanayi, ulaşım, çevre ve turizm açısından avantajlı konumda olduğunu, yapımı süren projeler tamamlandığında daha da gelişeceğini ifade etti. İzmir’in dışarıdan gelenleri de İzmirlilere benzettiğini dile getiren Şeref Malkoç, “Bunu başarabilen kent az ve onlar mesafe alıyor” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ın Oda seçimlerinde yeniden tek aday olmasını da değerlendiren Malkoç, “Şehrin kimlik kazanmasında ve mesafe almasında kanaat önderleri de önemli. Her şey akla muhtaç, akıl da tecrübeye…” ifadelerini kullandı.

İzmir’den 233 başvuru

2017 yılında yapılan 17 bin 131 başvurunun 4 bin 758’inin eğitim-öğretim alanında yapılan şikayetler olduğunu dile getiren Kamu Denetçisi Arif Dülger ise, “2018 yılı içerisinde şimdiye kadar 543 şikayet birimimize iletildi. 2017 yılında gelen başvurular arasında 233’ü, 2018 yılında ise 22’si İzmir’den yapılan başvurulardır. Bunlar daha çok üniversite öğrencilerinin başvurularıdır” diye konuştu.