İZMİRLİ SANAYİCİYE ALMANYA İLE İŞ FIRSATI

10.10.2018, Çarşamba

İzmirli sanayiciye Almanya ile iş fırsatı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmirli sanayicilerin Almanya’da yeni iş bağlantılarına imza atmak için kurumsal bazda işbirlikleri geliştirmelerinin önemine dikkat çekti.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Genel Sekreteri Okan Özoğlu’nun yaptığı ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli’nin de bulunduğu ziyarette Türkiye ile Almanya arasındaki köklü ilişkilere değinen Ender Yorgancılar, İzmir ile de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. EBSO’nun Alman sermayeli ve Almanya ile dış ticaret ilişkisi bulunan üyeleri ile TATSO’nun Almanya’daki üyelerini bir araya getirecek sektörel organizasyonlar hedeflediklerini belirten Yorgancılar, “Karşılıklı ziyaretlerle ilk adımı attıktan sonra daha geniş kapsamlı işbirlikleri gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. İzmirli sanayicilerin de kendilerine sunulan bu imkanı değerlendirerek gerek yeni iş bağlantıları gerekse birlikte üçüncü ülkelere yönelik yatırımlarla ‘Dünyada her eve bir Türk Malı’ hedefimize ulaşma yolunda ilerleyeceğine inanıyorum” dedi.

Almanya’daki temsilci

TATSO’nun 2004 yılında kuruluşundan bu yana Türkiye ile Almanya arasında bir köprü görevi üstlendiğini belirten Genel Sekreter Özoğlu, entegrasyonu kolaylaştırmayı, girişimciliği özendirmeyi ve gündelik politikaya takılmadan ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Almanya’nın Türkiye için en önemli ticari partner olduğunu vurgulayan Özoğlu, “Siyasi ortaklığın yanında karşılıklı ticaretin gelişmesini avantaj olarak görüyoruz. Almanya’daki 1300 Türk firmasının 1.8 milyar Euroluk, Türkiye’deki 7 bin 100 Alman firmasının 12 milyar Euroluk yatırımı var. 15 milyar dolarlık ihracatımıza karşılık 22 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyoruz. Karşılıklı ticarette denge yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Okan Özoğlu, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ekonomiye de olumlu yansıyacağına, Almanların daha katılımcı tavır sergileyeceğine işaret ederken, “Bosch ve Siemens 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bizim de TATSO olarak Almanya’daki Türk firmalarına destek olma şansımız, bunun için kapasitemiz ve yeteneğimiz var. Şu anda Türkiye’den 141 Oda ve Borsamızla 12 firma TATSO’ya üye. Almanya’da üyemiz olan 150 şirket var. Türkiye’den ne kadar çok şirket üyemiz olursa Almanya’da temsiliyetimiz o kadar güçlü olur” ifadelerini kullandı.

EBSO üyesi sanayicilerle de bir araya gelen Özoğlu, TATSO’yu tanıtırken doğru işi doğru kurumlarla yapmalarını önerdi. Özoğlu, Almanya’da başarılı olmanın yolları hakkında da bilgi verdiği toplantıda, “Son dakika girişimleri Almanları cezbetmiyor. Planlı çalışmayı seviyorlar” uyarısında bulundu.