GABON’DAN YATIRIM VE İŞBİRLİĞİ FIRSATI

19.12.2017, Salı

Gabon’dan yatırım ve işbirliği fırsatı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Orta Afrika ülkelerinden Gabon Cumhuriyeti’nin sunduğu yatırım ve sektörel işbirliği fırsatlarının İzmirli sanayiciler tarafından değerlendirilmesini önerdi.

Gabon Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hermann İmmongault, Protokol Şefi Thibault İfounga ile DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Başkanı ve Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti.

Gabon’un Türk firmalarına birçok alanda fırsat sunabileceğini ve iki ülke arasında işbirliği yapılabilecek sektörler bulunduğunu belirten, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, bir süre önce başlayan İstanbul-Liberville arasındaki uçak seferlerinin de mutlaka pozitif etkilerinin olacağına ve sadece Gabon ile değil Orta Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilere olumlu yansıyacağına inandığını söyledi.

Ender Yorgancılar, İzmir’in sektörel çeşitliliğe sahip bir şehir olduğunu, EBSO çatısı altında tekstilden otomotive, makinadan gıdaya, petrokimyadan yenilenebilir enerjiye kadar 64 değişik sanayi dalının temsil edildiğini anlatırken, “Gabon ile ticareti artırabilmek için firmaları bir araya getirmeye ihtiyaç var. Büyükelçiliğin bizlerle Gabon’daki Ticaret ve Sanayi Odası bilgilerini paylaşması halinde ilk temasları kurabiliriz, ardından sektörleri belirleyerek yapılabilecek etkinliklere karar verebiliriz. İlk aşamada mobilya ve su ürünleri sektörlerinden başlayarak buradaki işbirliği örneklerini diğer sektörlere de genişletebiliriz” dedi.

İşbirliğine hazırız

Gabon Cumhuriyeti’nin Ankara’da 2015 yılında büyükelçilik açtığını ve kendisinin görev yapan ilk büyükelçi olduğunu belirten İmmongault, “Türkiye’nin uzman olduğu konularda öğrenebilecek çoş şeyimiz var, işbirliğini geliştirecek her türlü adımı atmaya hazırız” mesajı verdi.

Gabon’da ekonomik atılımların başladığını vurgulayan Hermann İmmongault, doğa, sanayi ve hizmetler alanındaki hedeflerini de paylaştı. Büyükelçi İmmongault, yüzde 80’i ormanlarla kaplı ülkede ağaç, orman ürünleri, mobilya ve bununla ilgili sektörlerdeki ihracat potansiyeline dikkat çekerken, “Sanayide özellikle hammadde tedarikinde avantajlarımız var. Dünyanın ikinci büyük manganez potansiyeline sahibiz. Altın, elmas, demir, uranyum ve petrol yataklarımız var. Hizmet sektöründe bilişim, telekomünikasyon ve elektronik alanları ile denizcilik sektöründe Türk yatırımcılarla ortak projeler gerçekleştirilebilir” dedi.

Hermann İmmongault, Gabon ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin içinde bulunduğumuz süreçte çok düşük seviyede gerçekleştiğini de ifade etti ve “Özellikle devletin zirvesi olarak cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık seviyesinde karşılıklı ziyaretlerle tesis edilen yakınlığı, ekonomik ilişkilerde avantaja dönüştürmek arzusundayız. EBSO gibi kurumların öncülük yaparak açacakları kapılar ve büyükelçilik olarak bizim desteklerimizle ekonomik ilişkilerimiz ülkelerimizin potansiyelini yansıtacak noktaya gelebilir” diye konuştu.

DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın da, Afrika ülkelerini ve insanlarını Türkiye’ye tanıtırken Türk firmalarına yeni pazarlar yaratarak Türkiye ile Afrika arasındaki ticarete katkı vermek istediklerini anlattı.