FİN BÜYÜKELÇİ MAKİ’DEN YORGANCILAR’A ZİYARET

21.11.2019, Perşembe

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarete Finlandiya İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Ali Molay da yer aldı. Büyükelçiyi ağırlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Eylül ayında Türkiye’ye atanan Büyükelçi Maki’ye görevinde başarılar diledi.

İzmir ve Türkiye’nin Finlandiya ile ticari ilişkileri konusunda bilgi veren Yorgancılar, “İki ülkenin 2019 yılının ilk 9 ayı itibariyle yaklaşık 900 milyon dolarlık bir ticaret hacmi yarattığını görüyoruz. Bunun 240 milyon doları Türkiye’nin Finlandiya’ya ihracatı, 660 milyon doları ise ithalatı. İzmir’in ise Finlandiya’ya 20 milyon dolara yakın ihracat ve 93 milyon dolarlık ithalat yaptığını görmekteyiz. Tekstil, demir-çelik, seramik gibi iki ülkede de benzeşen popüler sektörler söz konusu. Türkiye’de 123 Finlandiya sermayeli firma var ve bunların ikisi İzmir’de faaliyet gösteriyor” dedi.

Beş bine yakın üretici firma ile Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın her türlü işbirliğine açık olduğunu ifade eden Yorgancılar, ziyaretinden ötürü Büyükelçiye teşekkür etti.

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki ise İzmir’in Finlandiyalı firmalara neler sunabileceğini görmek ve buradaki hem yatırım hem ticari fırsatları değerlendirip ülkesiyle paylaşabilmek adına İzmir’de bulunduğunu söyledi.

Yorgancılar’ın belirttiği rakamların arzu edilen seviyenin altında olduğunu ifade eden Maki, ticaret hacmini artırmak için işbirliği potansiyeli taşıyan konuları sıraladı.

Akıllı şehirler

Büyükelçi Maki, “Finlandiya’nın önemli sektörlerden biri ‘akıllı şehirler’ olmuş durumda. Teknolojiyi daha etkili bir şekilde kullanarak şehirlerin altyapı, atık, çevre, ulaşım, teknoloji ve benzeri alanlarda nasıl ‘akıllı şehirler’ haline dönüştürülebileceği konusunda çalışmalar yapan ve çözümler sunan firmalar söz konusu. Bu noktada yenilenebilir enerjinin de ne derecede önemli olduğu ortaya çıkmış durumda. Sonsuz bir döngüde plastikten, atıklara ve yağlara kadar hemen hemen her maddeyi geri dönüşüm sayesinde tüm alanlarda tekrar kullanmak, artık büyük önem taşıyor” dedi.

Ulaştırma konusunda Finlandiya menşeli Kone firmasının asansör ve kaldırma (lifting) konusunda bir dünya markası olduğunu ve ürünlerini kullanan hemen her ülkede oluşabilecek bir soruna anında müdahale edip çözebilme kapasitesine sahip olduklarına vurgu yapan Büyükelçi Maki, Finlandiya’da gelişmiş olan madencilik sektörünün de potansiyel işbirliği yapılabilecek sektörler arasında bulunduğunu ifade etti.

Eğitim için model

Eğitim konusunda iyi bir modele sahip olduklarını, ilkokul seviyesinde 4-5 saat, ortaokul seviyesinde ise 6-7 saat ders işlendiğini, ancak derslerden arta kalan zamanlarda ve ailelerin işlerinden döndükleri vakte kadar çocukları okulda aktivitelerle desteklediklerini ve bu faaliyetlerin ders harici çocukların kişisel gelişimlerine çok fayda sağladığını ifade eden Büyükelçi Maki, Finlandiya’da aile kavramının çok önemli olduğunu, bu sebeple ailelere birçok sosyal yardımda bulunduklarını söyledi.