EMD İZMİR'DEN YORGANCILAR'A EGE EKONOMİSİNE KATKI ÖDÜLÜ

15.12.2017, Cuma

EMD İzmir’in Ege Ekonomisine Katkı Ödülü Yorgancılar’a

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi tarafından “Ege Ekonomisine Katkı Ödülü”ne layık görüldü.

EMD İzmir Şubesi’nin kuruluşunun 28. yıldönümü, EBSO Sanayiciler Kulübü’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. İş ve medya dünyasının bir araya geldiği gecede Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Ekonomisine Katkı Ödülü aldı. Yorgancılar’a ödülünü, EMD İzmir Şubesi Onur Kurulu Üyesi Tolga Albay ile EMD İzmir Şubesi Başkan Vekili Murat Ervin birlikte takdim etti.

Tören öncesi yaptığı konuşmada yazılı ve görsel basının ekonomi ve sanayinin gelişiminde de büyük rolü bulunduğuna dikkat çeken Yorgancılar, “Ekonomide, siyasette, sporda, sosyal hayatta, kısaca her alanda tarafsız ve doğru haber hepimiz için çok önemli. Ülkemizin birlik ve beraberliği, Atatürk’ün bizlere emanet ettiği cumhuriyet değerleriyle yaşamak ve bunları bizden sonra gelecek kuşaklara taşımak, huzur ve barış içinde yaşamak hepimizin ortak sorumluluğu. Mesleğini ilkelerine uygun olarak yapan tüm basın emekçilerini kutluyorum, şahsımı ödüle layık gören tüm değerli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yorgancılar, yakın geçmişte birkaç yerel TV kanalının yayın yaptığı İzmir’de bugün olmamasının eksikliğinin hissedildiğini belirtirken, önümüzdeki süreçte yerel kanalların tekrar devreye girmesini beklediklerini de söyledi.

100 dolarlık ihracatın 27 dolarına Eximbank imzası

“Türkiye Ekonomisine Katkı Ödülü”ne layık görülen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, gelecek yıl ihracatın finansmanında daha etkin bir role sahip olmayı hedeflediklerini belirterek, her 100 dolarlık ihracatın 27 dolarının finansmanında Eximbank imzası olmasını arzu ettiklerini açıkladı.

Genel Müdürlük görevinde bir yılı geride bıraktığını belirten Yıldırım, bu dönemi değerlendirirken, yaptığı sunumla Türk Eximbank’ın 2017 performansı ve 2018 hedeflerini anlattı.

İhracatçının en önemli destekçisi konumundaki bankanın ihracat kredileri özelinde bakıldığında Türkiye’de bir numara haline geldiğini, bankaların ihracatçılara sunduğu nakit ihracat kredileri toplamının yüzde 46’sını tek başına karşılar duruma geldiklerini kaydeden Yıldırım, verilen desteğin toplam ihracata oranının da kasım sonu itibariyle yüzde 25’e ulaştığını bildirdi.

Yıllar itibariyle artan finansman desteğini hız kesmeden artırmayı planladıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"2017 yılında hedefimizi önceki seneye göre yüzde 21 artırarak 40 milyar dolar olarak belirlemiştik. 11 aylık performansımız göz önüne alındığında yılı hedefimize oldukça yakın bir seviyede bitireceğimiz anlaşılmaktadır. 2018 yılında ise hedefimizi yüzde 16 artırarak 29 milyar doları kredi 17 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 46 milyar dolar tutarında destek sunmayı planlıyoruz. 2018 yılında her 100 dolarlık ihracatın 27 dolarının finansmanında Türk Eximbank imzası olmasını arzu ediyoruz."

Medyanın etkinliği

EMD Genel Başkanı Turgay Türker, İzmir Şubesi'nin 28 yıllık köklü bir kuruma dönüştüğünü, EMD İzmir Şubesi üyesi gazetecilerin yaptığı haberlerle İzmir ve Türkiye ekonomisinin nabzını tuttuğunun altını çizdi.

EMD İzmir Şube Başkanı Murat Demircan ise, internet ve sosyal medyanın etkinliğinin artmasıyla gazete tirajlarının hızla gerilediğini, bunun istihdam rakamlarına da yansıdığını, Türkiye'de binlerce gazetecinin işsiz kaldığını belirtti. EMD İzmir Şubesi’nin 146 üyesinden sadece 53'ünün gazetecilik yaptığını, kurumsal iletişim sektöründe çalışan üye sayısının 43’e ulaştığını anlatan Demircan, 50 üyenin ise işsiz olduğunu ya da farklı mesleklerde çalışmak durumunda kaldığını dile getirdi.

Şırnak, Bitlis, Hakkari, Muş, Van, Ardahan, Bayburt, Tunceli, Bingöl, Sakarya gibi Türkiye’nin üçüncü büyük kenti ve batıya açılan kapısı İzmir’in de yerel TV kanalının olmadığını hatırlatan Demircan, “İzmir'in yerel TV kanalının olmaması, Süper Lig'de takımının olmaması gibi bir şey" diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Gül Şener, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ile medya ve iş dünyasından çok sayıda temsilcinin katıldığı gecede; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler de ekonomiye yaptıkları katkılar nedeniyle ödüle layık görülürken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep'e, Folkart İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'a, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş'a, Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, Savola Gıda San. Tic. A.Ş.'ye de teşekkür plaketi verildi.