EGEVASYON ÇALIŞTAYI EBSO’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

25.09.2019, Çarşamba

Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin güçlendirilmesi yönelik olarak yeni arayüz ve kurumsal yapı platformlarının oluşturulması ve mevcutların güçlendirilmesi amacıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) tarafından hayata geçirilen EGEVASYON projesinin çalıştayı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

“Ege Yenilik, Araştırma, Eğitim, Rehberlik ve Uygulama Merkezi” olarak tasarlanan EGEVASYON çalıştayının açılış konuşmasını gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’de konvansiyonel Ar-Ge faaliyetleri ile yeterli sonuçların alınamadığının ortada olduğunu, bu nedenle ürün geliştirme, yani Ür-Ge’ye dayalı bir yenilik ekosisteminin hayata geçirilmesinin zorunlu olduğunu, EGEVASYON projesinin de bu düşünceden doğduğunu söyledi.

“Doğrular değişiyor”

Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin ve eğitimin önemine değinen Yorgancılar, “Dünyanın geldiği noktada, çocuklarımıza ilkokulda kodlama ve yazılım eğitimi vermemiz gerekiyor. Eğiticilerin doğru eğitilmesi de bu noktada büyük önem taşıyor. Çünkü bilim ilerledikçe doğrular da değişiyor. Albert Einstein iki sene üst üste aynı sorularla sınav yaptığında nedenini sormuşlar; o da ‘Sorular aynı, ama cevaplar değişti’ demiş. İşte bizler de bu değişime en hızlı biçimde ayak uydurmak zorundayız” dedi.

Türkiye’de çok sayıda Ar-Ge merkezi olduğunu, ancak yıllardır buralardan elde edilen çıktıların beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını ifade eden Yorgancılar, “Demek ki modeli değiştirmemiz gerekiyor. Ür-Ge, yani ürün geliştirmeye dayalı modelleri hayata geçirmeliyiz. Bu gerçeklerden hareketle bölgesel inovasyon ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayan EGEVASYON projesini Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı’mız , İzmir Kalkınma Ajansı için üniversitelerimizle eşgüdüm halinde gerçekleştiriyor. Çalıştaya katılan ve projeye katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Amaç, eşgüdümü gerçekleştirmek

EGEVASYON Proje Koordinatörü ve EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Sevinçli ise inovatif ürünler ortaya koyabilmek için disiplinler arası eşgüdümün şart olduğunu, bu nedenle üniversitenin bilgi birikimiyle sanayinin üretim altyapısını buluşturan EGEVASYON Projesi’nin büyük önem taşıdığını ifade etti. Sevinçli, “İvovatif bir sanayi ürününün ortalama altı farklı bileşeni bulunuyor. Bunların tamamına hakim olabilmek için yazılımdan mekatroniğe kadar pek alanda donanımlı olunması gerekiyor. Böyle bir şey mümkün olmadığı için uzmanların eşgüdümü ve sanayicinin de ortaya çıkacak envanter ile birlikte çalışması gerekiyor. Bu birlikteliği sağlamak adına EGEVASYON projesini hayata geçiriyoruz” ifadesini kullandı.

Sevinçli’nin ardından proje yöneticisi olan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Soyuer’in sunumuyla çalıştay başladı. Soyuer’in ardından katılımcılar, sekizer kişilik gruplar halinde bilgi ve tecrübeleri ile önerilerini aktardı.