EBSO MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

24.11.2020, Salı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda sektörlerin konuları ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Toplantıda yaptığı konuşmasında bir yandan depremin yaralarını sırmaya çalışırken bir yandan da hızla artan Covid-19 vaka sayılarıyla mücadele ettiklerini ifade eden Yorgancılar, son iki hafta içinde Mart-Haziran döneminden bile daha fazla vaka ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı.

Küresel beklentiler negatife dönüyor

Yorgancılar, “Tüm bu önlemlerin, ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini hepimiz derinden hissediyoruz. Dünya genelinde artan vakalar sebebiyle, 2020’nin son çeyreği ve 2021’in ilk çeyreği için farklı ülkelere yönelik ekonomik büyüme tahminleri yine negatif ibreye dönmeye başladı. Küresel ticaret hacmi daralırken, pandeminin olumsuz ekonomik etkilerine karşılık pek çok gelişmiş ülkede kamu borcu ciddi düzeyde artıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından açıklanan güncel bir rapor, küresel borçluluğun pandemi sebebiyle 15 trilyon Dolar artarak tarihi rekor düzeylere eriştiğini ortaya koydu. Dünya Ticaret Örgütü ise 2020’de küresel ticaretin yüzde 9,2 daralacağı öngörüsünde bulundu” dedi.

“Büyük Sıfırlama”

Dünyanın hem sağlık hem de ekonomi anlamında topyekün bir iyileşmeye ihtiyaç duyduğunu belirten Yorgancılar, “İşte bu yüzden, söz konusu büyük değişim ve dönüşüm süreci, Dünya Ekonomik Forumu tarafından ‘Büyük Sıfırlama’ olarak nitelendiriliyor. Ülkemiz, gerek söz konusu küresel gelişmeler, gerekse kendi içsel dinamiklerimiz açısından, tüm bu yaşananların adeta merkezinde yer alıyor. Bu sebeple, başta Türk Lirası’ndaki değer kaybı olmak üzere, ekonomimiz süreçten derinden etkileniyor” diye konuştu.

Yapısal reform vurgusu

Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyümesinde kısmi bir toparlanma beklenebileceğini dile getiren Yorgancılar, “Ancak, tedbirlerin geri gelmesi son çeyrek büyümesini yine kaçınılmaz olarak olumsuz etkileyebilecektir. Tüm bu zorlukları bir bütün olarak ele aldığımızda, ülkemiz ekonomisinin kurtuluş reçetesinin yapısal reformlardan geçtiğini, iş dünyası olarak uzun zamandır dile getiriyoruz. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz TOBB Ekonomi Şurası’na katılan Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor’ cümlesini çok önemli buluyorum. Yine Şura’da, yüksek faiz ile üretim ve istihdamın olmayacağı, ülkemizin kalkınması için her türlü istişareye dayalı bir politika izleneceği güvencesi, artık çok daha güçlü şekilde üretime, yatırıma, istihdama ve ihracata odaklanmamız gerektiğine işaret etmesi çok çok önemli.  Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından reform gündeminin somut bir biçime dile getirilmesi de çok olumlu bir gelişmedir. Ekonomik ve hukuk alanındaki reformların hızla hayata geçirilmesi iş dünyası için son derece mühim. İş alemi güven ortamı istiyor, istikrar istiyor, önünü görmek istiyor. Döviz kurlarındaki değişimler önümüzü görmekte sıkıntı yaratıyor” ifadesini kullandı.

2021 için umut kaynağı

Söz konusu reformların vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesinin 2021 için umut kaynağı olacağını belirten Yorgancılar, “Devam eden aşı çalışmalarının da başarıya ulaşmasını ve 2021’in bu anlamda yeni umutların yılı olmasını temenni ediyorum. Gerek pandemide, gerekse depremde, ekonomik olumsuzluk yaşayan hem siz değerli üyelerimizin, hem de vatandaşlarımızın en küçük bir talebini bile gerçekleştirebilmek veya ilgili makamlara iletebilmek için durmaksızın çaba içerisindeyiz. Umut ediyorum ki bu birlik ve beraberlik anlayışımızla harmanlanacak yeni reform süreci, hem ulusal sağlığımıza hem de ekonomimize şifa olacaktır” diye konuştu.