ABD İLE GÜVEN SORUNU AŞILMALI

09.11.2017, Perşembe

ABD ile güven sorunu aşılmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ile ABD arasında güvenin yeniden tesis edilmesi ve vize sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Yorgancılar, ABD’nin büyük bir ülke ve pazarının da güçlü olduğunu ifade ederken, İzmir’in en çok yatırımı Avrupa’dan çektiğini anlattı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Erika Olson ile ekonomi uzmanı Gözde Önal, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ı makamında ziyaret etti. ABD ile Türkiye’nin uzun yıllardır partner ülke olduklarını belirten Ender Yorgancılar, iki ülke arasında hala gündemdeki yerini koruyan vizede son durumu Olson’a sordu.

Dünyanın 11 Eylül 2001 yılında tanıştığı terör belasının Almanya’dan Senegal’e, Belçika’dan ABD’ye kadar hemen her ülkede kendini gösterdiğini söyleyen Yorgancılar, tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen terörde çözümün de bütün devletlerin samimi katkısıyla ortaklaşa olabileceğini savundu. Ender Yorgancılar, son olarak ABD’nin Teksas eyaletindeki bir kilisede yaşanan terör saldırısı için de üzüntülerini iletti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ABD’nin çok büyük bir ülke ve pazarının da güçlü olduğunun altını çizerken, Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle daha korumacı bir ekonomi politikasının öne çıktığını söyledi. Yorgancılar, “Özellikle Transatlantik Yatırım ve Ticaret Anlaşması’nın (TTIP) iptal edilmesi ve AB ile yapılan anlaşmasının da askıya alınması, ABD’nin kendi içinde tekrar güçlü olma isteğinin göstergesidir” diye konuştu.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerin geçmişte yakaladıkları yüzde 9-10’luk büyüme oranını devam ettirememeleri sonucu dünyadaki ekonomik büyümenin artık eskisi kadar olmadığını anlatan Ender Yorgancılar, “Çin’in MadeinChina25 projesi kapsamında kaliteli ürünleri dünya pazarlarına sunma konusundaki kararlılığı eski büyümesini yakalamasına katkısı olacak. ABD’nin de gelecekte sadece tüketim değil hem üretim hem tüketim bazlı ekonomiye geçeceğine inanıyorum. FED’in son toplantısında aldığı faizi sabit tutma kararı da bu durumu destekliyor” değerlendirmesini yaptı.

İzmir’e yatırım Avrupa’dan

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir’in ekonomik potansiyeli, sanayi üretimi, yatırım imkanları ve lojistik avantajlarıyla ilgili sunum yaparken, kente en çok yatırımın zannedildiği gibi Orta Doğu ülkelerinden değil Avrupa ülkelerinden geldiğine işaret ederken, “Almanya bu konuda başı çekiyor. Almanya’da da birçok Türk şirketinin yatırımı var. İzmir’den Almanya’nın çeşitli şehirlerine doğrudan uçak seferlerinin bulunması, yatırım ilişkilerinin kurulmasında etkili” diye konuştu.

Olson: Olumlu gelişmeler sürecek

ABD Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Erika Olson, iki ülke arasında birtakım politik zorluklar yaşandığını ancak ekonomi alanında olumlu gelişmelerin devam etmesi yönünde umut ve beklentileri olduğunu ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Washington’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesi ve iş dünyası temsilcileriyle temaslarının sonuçlarını yakından takip edeceklerini belirten Olson, vize sürecinde de normalleşme evresine doğru gidildiğini, başvuru esasıyla verilmeye başlandığını bildirdi.

Erika Olson, İzmir’in ticaret hacmi ve ekonomik potansiyeli konusunda bilgi sahibi olmak istediklerini belirtirken, EBSO ziyaretinin bu anlamda fayda sağladığını söyledi. İzmir’i ABD’de yaşadığı Seattle kentine benzeten Olson, bu nedenle ayrıca beğendiğini de dile getirdi.

ABD Ekonomi Müsteşarı Olson, son dönemde TOBB ile güzel diyaloglarının olduğunu ve bu olumlu adımların sonucu olarak TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında ortak çalışmalar yürütüldüğünü anlatırken, ABD’li işletmelerin de katılımcı olduğu, TOBB ile ABD Ticaret Odası ve ABD Türk Konseyi işbirliğinde iki ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirilmesini örnek gösterdi.