TOBB / ABD'NİN İRAN'A YÖNELİK YAPTIRIMLARI HK.

05.12.2018, Çarşamba

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’dan Odamıza gelen yazıda,

ABD'nin İran'a yönelik olarak evvelce hayata geçirmekle birlikte, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde kaldırdığı, enerji, gemi inşaatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık alanlarındaki yaptırımların 5 Kasım itibariyle yeniden yürürlüğe girmesine ilişkin olarak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından basın açıklaması yapıldığı belirtilmektedir.

OFAC açıklamasında özetle, anılan kararla 700'ün üzerinde gerçek ve tüzel kişinin (deniz ve hava araçları dahil olmak üzere) yaptırıma tabi tutulduğu, söz konusu yaptırımların İran halkını değil İran rejimini hedef aldığı, bu çerçevede, tarım ürünleri, gıda, ilaç ve tıbbi cihazların İran'a satışını mümkün kılacak yetkilendirme ve istisnaların verilmeye devam edileceği ifade edilmektedir.

Yaptırım kararıyla 50 İran bankası, İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatları (Islamic Republic of Iran Shipping Lines) ve İran Ulusal Petrol Nakliyat Şirketi (National Iranian Tanker Company) başta olmak üzere deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren önemli sayıda kurum ve şirket ile bunların araçları, İran Atom Enerji Örgütü ve İran'ın ulusal havayolu şirketi olan "İran Havayolları" (şirkete ait 67 uçak dahil) hakkında yaptırım kararı alındığı belirtilmektedir.

Açıklamada, haklarında yaptırım kararı alınan gerçek ve tüzel kişilerin ABD'de ya da ABD'lilerin kontrolü veya zilyetliğinde bulunan varlıklarının ve bunlardaki hisselerinin dondurulduğu, ABD uyrukluların bu gerçek ve tüzel kişilerle iş yapmalarının yasaklandığı, yaptırıma tabi söz konusu gerçek ve tüzel kişilerle iş ilişkisine girenlerin haklarında dava açılabileceği ve yaptırımlara maruz kalabilecekleri ifade edilmektedir.

Bahse konu kararla yaptırıma tabi tutulan gerçek ve tüzel kişilerin (deniz ve hava araçları dahil olmak üzere) tam listesine https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/OFAC-Enforcement/Pages/20181105_names.aspx adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarım.

EK: TOBB’dan Odamıza iletilen yazı