JFEX ( JAPAN FOOD EXHIBITION FAIR ) FUARINA TÜRKİYE MİLLİ KATILIMI

15.10.2020, Perşembe

Akdeniz İhracatçı Birliklerinden (AKİB) Odamıza gelen yazıda,

17-19 Kasım 2021 tarihleri arasında Osaka/Japonya'da düzenlenecek olan “JFEX (Japan Food Exhibition Fair)” fuarına Türkiye milli katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğu; Fuara, Türkiye'nin milli katılımı ile katılım sağlamayı düşünen firmaların 23.10.2020 tarihine kadar online ön başvuru formunu doldurmaları gerektiği bildirilmektedir.

Katılım bedelinin ön başvuruların toplanması ve değerlendirilmesi neticesinde daha sonra duyurulacağı söz konusu fuarda yer alacak ürünler;

Gıda: Dondurulmuş Ve Konserve Ürünler, Hazır Ambalajlı Gıdalar, Makarna, Noodle, Deniz Mahsulleri, Sebze Meyve, Baharat, Atıştırmalıklar, Şekerlemeler, Organik Gıdalar

Şarap ve Alkollü İçecekler: Şarap, Bira, Likör, Viski, Konyak, Japon İçkisi (Sake, Shochu), Kore Pirinç Şarabı, Baiju (Çin Likörü), Yemek Pişirmede Kullanılan Sake, İçki

Et ve Süt Ürünleri: Dana Eti, Tavuk, Sucuk, Salam, Peynir, Domuz Eti, Jambon, Sosis, Süt, Yoğurt, Tereyağı

ana başlıkları altında belirtilmektedir.

İlk kez düzenlenecek olan JFEX 2021 fuarına, 30 ülkeden 1000 katılımcının katılım göstermesi ve 90 ülkeden 40.000 ziyaretçi tarafından ziyaret edilmesi beklenmektedir. En büyük gıda ithalatçılarından olan ve ithalatta dünyada 5. sırada yer alan Japonya gıda tüketiminin %63'ünü ithal etmektedir. Toplam gıda ithalatı 69 Milyar $'dır. Türkiye ise 254 Milyon $ gıda ihracatı ile ülke ithalatında sadece %0,36'lık bir paya sahiptir. Bu nedenle Japonya, Türkiye için önemli bir hedef pazar olmanın yanı sıra Covid-19 sonrası satış aktivitelerinin yeniden gelişmesiyle yeni fırsatlar da sunmaktadır. 20.000 m2 alanda yapılacak söz konusu fuarın gıda alanında önde gelen fuarlar arasında yer alması beklenmektedir.

Fuarın, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda, Japonya'nın hedef ülkeler listesinde yer alması sebebiyle katılım bedelinin yaklaşık %70'i destek kapsamında yer alacak olup firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası'na kadar desteklenecektir.

Fuara katılım şartları ve ön başvuru formu;

linkinde yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarım.

Emel TONBUL
Genel Sekreter Yardımcısı